Zijn we op de goede weg?

Nu we zien dat het aantal besmettingen stijgt maar het aantal opnames op de IC relatief laag ligt, schuilt er een gevaar in de verslaggeving van de media, namelijk: wat gaan we publiceren? Wat zorgt ervoor dat we geen onderdeel zijn/worden van de angstcultuur die momenteel heerst en voor veel verwarring zorgt. 

Kijken we alleen naar het aantal geconstateerde besmettingen, dan is het alarmerend nieuws. Voegen we daar aan toe dat GGZ veel meer test, dan is het nieuws minder heftig want dan is het logisch dat er meer wordt geconstateerd. Zetten we daar tegenover ook nog de IC opnames, dan is het beeld ineens niet meer verontrustend, zeker niet als we er dan ook nog de oversterfte cijfers  bijhalen.

Groepsimmuniteit
We zien dus dat veel mensen op een of andere manier (weer) besmet zijn geraakt met het coronavirus. Van een werkelijke stijging kunnen we niet spreken, immers wordt er nu veel meer getest dan voorheen. Wat we ook zien is dat bij de mensen die positief zijn getest op corona, er alleen maar milde klachten zijn en er relatief weinig mensen in de ziekenhuizen terecht komen of op de IC’s.

Over de groepsimmuniteit weten we het volgende: hoe meer mensen immuun zijn voor een bepaalde ziekte, hoe kleiner de kans op verspreiding. De voorlopige resultaten van het eerste deel van het PIENTER-onderzoek (RIVM 31 maart 2020 begin studie) naar groepsimmuniteit laat zien dat het percentage personen die antistoffen hebben toeneemt met de leeftijd en is het laagst bij de kinderen onder 19 jaar. Bijna 4% van de geteste bloedprikjes liet antistoffen zien, dus groepsimmuniteit is nog ver weg. Vervolguitslagen heeft RIVM nog niet gepubliceerd.

Na een week van onzekerheid en overleg met de veiligheidsregio’s is door het Kabinet en het Veiligheidsberaad besloten dat steden zelf mogen inschatten (experimenteren) of mondkapjes noodzakelijk zijn. Rotterdam en Amsterdam konden niet wachten om de mondkapjesplicht meteen in te voeren omdat het virus daar in alle heftigheid terug kwam. En dat terwijl wetenschappers elkaar tegenspreken op dit punt en het nut van het mondkapje betwisten.

Samenleving herstructureren
Medewerkers, hulpverleners en academici die werkzaam zijn binnen de GGZ roepen in een brandbrief op om te stoppen met de coronamaatregelen. Ze stellen dat de maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen buitenproportioneel zijn en meer schade aanrichten dan dat zij goed doen. Steeds meer wetenschappelijke publicaties tonen aan dat de maatregelen niet alleen op de economie een averechts effect hebben, maar ook op de gezondheid (Peeters, Stop met anderhalve meter afstand en het dragen van mondkapjes, 2020).

Emeritus hoogleraar Dr Beda M Stadler, voormalig directeur van het Instituut voor Immunologie en allergologie in Zwitserland, is het in ieder geval niet eens met de ingeslagen weg met bijhorende maatregelen. Van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tot virologen beweren dat het virus erg gevaarlijk is omdat er geen immuniteit zou zijn. Hij is van mening dat meer mensen immuun zijn dan virologen denken. Ook is de emeritus hoogleraar van mening dat Sars-CoV-2 niet nieuw is en meer wegheeft van een griepvirus.

Niet veel gevaarlijker dan een griepvirus
Wetenschappers van de Stanford University kwamen afgelopen mei na onderzoek van professor John Ioannidis al tot de conclusie dat het coronavirus niet veel gevaarlijker is dan een hevig griepvirus. Toch zijn andere wetenschappers weer sceptisch over de studie van hun collega en baseren zij hun bevindingen liever op de oversterfte cijfers.

Mijn gekozen waardering € -

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken: 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019), 'Het Groninger Forum, draak of icoon?'(2020) en 'Muaythai in vogelvlucht' (2020). Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Is lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).