Zoektocht: Vooroordelen

Als je in Nederland zegt dat je naar Curaçao verhuist, dan zijn de reacties vrijwel altijd hetzelfde: “Oh echt? Nou, je hebt daar in elk geval beter weer dan hier.”

Afgelopen zondag zei een kerel het nog tegen me, gezeten in een korte broek en een t-shirtje, pal in de zon. Meestal lach ik dan maar wat schaapachtig. Wat moet ik daar nou op antwoorden? Dat Curaçao wel meer is dan een lekker klimaat? Dat dat klimaat zo ook zijn nadelen kent? Kansloos. De gemiddelde Nederlander kent Curaçao niet of slechts van een paar weken vakantie. Curaçao is mooi weer, punt.

De onwetendheid over Curaçao in Nederland is groot. Enorm. De échte interesse ontbreekt ook. Vrijwel niemand weet wie Eugène Rhuggenaath is. Een enkeling kent Gerrit Schotte, maar niet op de manier zoals hij zelf graag zou willen. De Isla-problematiek zegt de Nederlander niks. De Venezolaanse vluchtelingen evenmin. In Nederland is men niet met Curaçao bezig, totaal niet.

Andersom geldt in algemene zin hetzelfde. Veel Curaçaoënaars kennen Nederland niet, of slechts van een aantal weken op vakantie bij een familielid. Aan de andere kant zijn er wél meer Curaçaoënaars die Nederland goed kennen dan Nederlanders die Curaçao goed kennen. Misschien niet in absolute getallen, maar toch zeker in relatieve zin. Immers, veel Curaçaoënaars hebben in Nederland gestudeerd, gewerkt en dus gewoond. Een vereiste om een land écht te leren kennen.
Die relatieve onwetendheid levert aan weerszijden van de oceaan veel vooroordelen op. Dat stoorde me in Nederland altijd, maar het stoorde me op Curaçao ook. En weet je wat ik het ergste vond op Curaçao? De Europese Nederlanders die hun eigen land afkraken. Dat YDK slecht spraken over Nederland vond ik jammer, maar kon ik nog onder de noemer ‘onwetendheid’ plaatsen, precies zoals de Nederlanders die denken iets te weten over Curaçao nadat ze er twee weken op het strand hebben gelegen. Maar mensen die geboren en getogen zijn in Nederland en om wat voor reden dan ook ooit naar Curaçao zijn verhuisd en kwaad spreken over hun eigen land? Dat vind ik erg. En dom bovendien.

Weet je wat het is? Ik zei het zes jaar geleden al toen ik van Nederland naar Curaçao verhuisde: het is overal wat. Nu, na een jaar terug in Nederland weet ik dat beter dan ooit. Wonen op Curaçao heeft zijn voor- en nadelen, wonen in Nederland evenzeer. Het is maar welke je laat prevaleren van die voor- en nadelen. Zeker, je hebt veel regels in Nederland, maar dat is ook wel weer fijn. Soms zijn zaken overregeld en dat is dan weer minder prettig. Op Curaçao heb je minder regels en waar ze er zijn, wordt er niet of nauwelijks op gecontroleerd. Dat is soms fijn, maar soms ook helemaal niet. Het brengt namelijk ook veel ellende met zich mee.

En natuurlijk, mooi weer is fijn, dat vinden ze in Nederland ook, maar altijd zweten, dat is ook niet lekker. Bovendien brengt warmte ook ongedierte met zich mee en wil je niet ooit tegen dengue, chicungunya, zika of straks mogelijk een nieuwe ziekte oplopen, dan dien je je twee keer per dag in te smeren tegen de muggen. Dat laatste doe je ook tegen de zon, al is het dan weer met een ander smeersel. Dat zijn dan weer de nadelen van mooi weer. En zo zijn er honderden voor- en nadelen.
Daarom, het is overal wat. Het is goed om je dat te realiseren. Ideaal is het nergens, het paradijs bestaat niet. Het is maar wat je er zelf van maakt. Wat dat betreft is het goed om eens te doen, in een ander land gaan wonen. Het maakt je wijzer en dus rijker als mens, in velerlei opzicht. Je leert op een andere manier naar het leven te kijken, je leert op een andere manier naar je medemens te kijken. Vooroordelen worden oordelen. En oordelen mag, zolang je daarbij niet vergeet dat je altijd oordeelt vanuit je eigen referentiekader.

Het is dus zaak dat zo groot mogelijk te maken.

Mijn gekozen waardering € 0,00