Uit het recent rapport ‘Een jaar met corona’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat vooral jongeren lijden onder de coronacrisis met een laag psychisch welbevinden. Het aantal is toegenomen van een kwart tot een derde onder deze jongeren. Het CBS daarentegen laat weten dat er geen significante verandering is in de psychische ongezondheid bij alle leeftijdsgroepen ten opzichte van de periode 2017 tot en met 2020, verwijzend naar de tabel werkgerelateerde psychische vermoeidheid werknemers die gebaseerd is op het onderzoek Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). Maar dat neemt niet weg dat de werkende mens nog behoorlijk in de knoop kan komen door werkdruk, ongelukkig zijn op de werkvloer – om verschillende redenen – of een scheve balans bij werk en privé. De razend snelle tijd met social media draagt hieraan bij. Hoe overleeft men om alles bij te blijven houden?
Voortdurend veranderingen
“Het einde van het coronajaar is nog niet in zicht”, vertelt Marieke Buijsse – van der Heijden als natuurcoach en auteur van het boek ‘Natuurlijk weer aan het werk’. “Veel mensen ervaren slecht slapen, stress, angstig zijn, zich uitgeblust voelen en ze ervaren veel druk. Dat komt enerzijds door de onzekerheid, omdat veel zaken voortdurend veranderen zoals de coronamaatregelen. Maar wij zijn gewoontedieren. Daarbij komt dat onze prestatiemaatschappij veel prikkels heeft. Denk aan het drukke verkeer, onze mobiele telefoons met social media erop, laptops om op te blijven werken. Dit staat constant aan. Mensen komen weinig tot rust. In vergelijking met de natuur zijn we eigenlijk bomen in de herfst die zeggen: ‘Ik doe dit jaar niet mee, ik houd mijn bladeren vast ..’.”
Patronen die kloppen
Het krampachtig vasthouden van die bladeren, die normaliter afgestoten worden en op de grond vallen voor een goede harmonie in een ecosysteem, zorgt metaforisch bij mensen voor terugkerende problematiek in de huidige 24-uurs maatschappij en samenleving. Een terugkeer naar de natuur, en dus naar die boom die we zelf symbolisch zijn, werpt de mens terug op een oorspronkelijke staat van zijn. Marieke: “In de natuur ben je ver weg van alle onnatuurlijke prikkels. Het is er rustig en ruimtelijk. Je kunt ver kijken. Je zintuigen worden geprikkeld door de natuur. Er zijn veel herhalende patronen van takken aan bomen, veren van een vogel, varens die bewegen op de wind. Het zijn patronen die kloppen in ons hoofd en daar hoeven we niet over na te denken, het geeft rust. Planten en bomen produceren stoffen die je inademt en die een positieve werking hebben op ons systeem. Bij een wandeling wordt het cortisolgehalte in het bloed lager en je ervaart meer ontspanning. Je brein komt tot rust door vergezichten. En je bent na een wandeling creatiever en kunt beter oplossingsgericht werken, omdat er tijdens het bewegen nieuwe verbindingen in je hersenen worden aangemaakt. Het energieniveau stijgt en een weerstand wordt aangemaakt met ‘natural killer cells’ in je lijf.”
Lagen van het ego
Toch wordt de natuur in de praktijk niet altijd gezien als een vanzelfsprekend genezende werking. Het lijkt een vergeten waarheid. Marieke zegt erover: “Ik geloof dat ieder mens diep van binnen al helemaal goed, gelukkig, tevreden en vol zelfvertrouwen is. Ik noem dat graag je ware natuur. Alleen is die ware natuur vaak bedekt onder lagen van het ego. Denk aan beperkende gedachten, overtuigingen, aannames, onzekere emoties en patronen. Door de natuur in te gaan kun je je weer verbinden met jouw natuurlijke kern, met wie je van nature bent. Wij mensen zijn best ver afgedreven van de natuur. Wanneer je je weer verbonden voelt met de natuur, kom je weer terug thuis bij jezelf.”
De natuur als redding
Marieke kwam tot het werk van natuurcoach, omdat ze zelf ervoer dat ze te veel vanuit haar hoofd leefde en te weinig in contact stond met haar gevoel. In die periode van haar leven zocht ze hulp wat een eerste stap was om aan haarzelf te gaan werken. Na een impactvolle gebeurtenis in haar leven, waarbij ze zwanger was en haar moeder verloor, ontdekte ze dat ze hoogsensitief is. Vanaf dat moment is ze deze vaardigheid gaan waarderen en ontwikkelen met verschillende opleidingen op het gebied van coaching en healing. “Ik ben als het ware weer bij mezelf thuis gekomen”, vertelt ze. “En dat is ook wat ik met mijn natuurcoach projecten doe; mensen die zijn vastgelopen in hun leven met behulp van de natuur weer helpen terug te brengen bij hun eigen ware natuur van rust, geluk en tevredenheid.”
‘Natuurlijk weer aan het werk’ – Marieke Buijsse – van der Heijden – ISBN 9789492528582 – 192 pagina’s paperback – €20,00 – www.natuurcoachingbreda.nl
Foto Claudia Koole