Het 5G-project voor gezondheid en zorg is eigendom van de technische universiteit van Luleå en kost 8,4 miljoen Zweedse kronen, iets meer dan 800.000 euro. De geselecteerde gemeenten hebben elk 1,5 miljoen Zweedse kronen ontvangen om het project te leiden en samen een kenniscentrum op te zetten.
Onderdeel van het testbed is een videoconferentiesysteem dat over 5G wordt getest bij Särkivaaragården. In de maand juni zal een bewakingsrobot worden getest door middel van virtuele bezoeken aan mensen in de accommodatie. Deze zomer zal ook een testbed voor 5G worden geïnstalleerd in het verpleeghuis in Kronandalen in Luleå.
Positieve geluiden
We hopen dat boven-Norrland een plek voor innovaties wordt en dat we in Zweden en misschien wel in Europa koploper worden als het gaat om 5G-verbonden zorg- en verpleegomgevingen, stelt professor Andersson van de Luleå University of Technology.
“We hebben onder andere een automatische medicijndispenser. We hebben ook digitale therapiedieren die de bewoners rustiger maken en een verhoogd bed dat een goed hulpmiddel zal zijn voor degenen die moeite hebben om uit bed te komen”, zegt Aina Bleikvasssli, een verpleegster in het bejaardentehuis in Särkivaaragården in Övertorneå.
Twijfels
Marcus Nilsson, die aan de Technische Universiteit van Luleå studeert, ziet zowel voor- als nadelen van digitalisering. “Digitalisering kan goed zijn als er een tekort aan personeel is, maar het nadeel is dat je een deel van het menselijke contact verliest”, zegt Nilsson.
Inger Henriksson, een oudere inwoner van Övertorneå, vindt het maar niets dat de ouderenzorg steeds meer digitaliseert. “Het moet menselijk contact zijn. Ik vind dat we in staat moeten zijn om voor onze ouderen te zorgen,” zegt ze. Zij ziet de oplossing voor de grote personeelstekorten in de zorg voornamelijk in aantrekkelijkere arbeidsvoorwaarden en eenvoudigere omscholingsmogelijkheden.
Personeelstekorten in de noord-Zweedse zorg
Zweden heeft het afgelopen decennium te kampen gehad met een toenemend tekort aan verplegend en verzorgend personeel. Het heeft actief getracht zorgpersoneel uit andere Europese landen aan te trekken.
Zweden is een populair land bij Belgen en Nederlanders die in het buitenland willen wonen en werken, onder wie veel gezondheidswerkers. Er wonen ongeveer 8.300 Nederlandse emigranten in Zweden, sinds 2000 komen er jaarlijks zo’n duizend Nederlanders aan in hun nieuwe Scandinavische woonplaats.
Vooral de noordelijke provincies hebben te kampen gehad met enorme tekorten, die tijdens de COVID-19-pandemie alleen maar zijn toegenomen. De Zweden hebben goede hoop dat technologische innovaties het antwoord zullen zijn op de hoge druk op de resterende gezondheidswerkers.
Het 5G-project is reeds in 2020 van start gegaan en zal tot eind 2022 lopen.