Maandagmiddag om vijf uur had de Eerste Kamer antwoord van staatssecretaris Wiebes willen hebben op een laatste serie kritische vragen over het wetsvoorstel Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties, maar die deadline heeft hij gemist. Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Financiën gaat zorgvuldigheid hier boven snelheid.
De Eerste Kamer heeft de antwoorden van Wiebes nodig om – zoals die zelf graag wil – op donderdag 19 januari over het wetsvoorstel te kunnen debatteren en er de week daarop over te kunnen stemmen. Anders zou het niet meer lukken om de modelcontracten in de loop van dit jaar in te voeren en zou de VAR minstens nog een jaar langer moeten blijven bestaan.
Modelovereenkomsten bieden niet de beoogde zekerheid
De Tweede Kamer heeft vorig jaar al met het wetsvoorstel ingestemd, met alleen de stemmen van de SP tegen. Sindsdien is er steeds meer kritiek gekomen op het plan. Deskundigen waarschuwen dat de modelovereenkomsten niet de beoogde zekerheid bieden of de Belastingdienst een arbeidsrelatie zal beschouwen als loondienst of als zelfstandigheid.
Bovendien zou in de modelcontracten die de fiscus tot nu toe heeft gepubliceerd het risico op eventuele naheffingen en boetes te veel bij zzp’er komen te liggen, terwijl het juist de bedoeling van de wet was om de opdrachtgever eerder aansprakelijk te stellen.
In december bleek dat een meerderheid in de Eerste Kamer nu vreest dat de plannen van Wiebes tot grote problemen aanleiding zullen geven bij de inhuur van zzp’ers. De meeste weerstand zit bij D66, maar ook het CDA en Wiebes’ eigen VVD vragen zich af of het zo wel moet.
PvdA versus D66
De Eerste Kamer beslist donderdag of het plenaire debat op 19 januari doorgang kan vinden, met of zonder de antwoorden van Wiebes. Als het punt op de agenda blijft staan, krijgt senator Ester-Mirjam Sent van de PvdA de meeste spreektijd. Haar partij was tot nu toe de grootste voorstander van het wetsontwerp, omdat daarmee de inzet van ‘schijnzelfstandigen’ zou worden tegengegaan.
Tegenover haar staat Alexander Rinnooy Kan van D66. Hij vraagt zich af hoe groot en hoe ernstig dat probleem eigenlijk is, en – als er al wat aan moet gebeuren – of de aanpak van Wiebes dan de oplossing biedt.