Vooral de kortzichtigheid van wat medewerkers van organisaties was lachen. Politie.nl wist te melden dat de A2 werd afgesloten vanwege opnames voor het programma Top Gear. Het programma wilde daar snelheidsrecords verbreken. De politie kreeg veel negatief commentaar op het bericht over de snelweg waar trajectcontrole er over waakt dat er op de vijfbaansweg geen kilometer te hard wordt gereden. De politie verwijderde het snel weer, wist de Elsevier-app te melden.
'Grap' over opsporingsmethode darmkanker
In Gelderland maakte Ziekenhuis Rijnstate een vette blunder. Het ziekenhuis meldde de inzet van een speurhond die aan ontlasting zou kunnen ruiken of de patiënt risico loopt op darmkanker. De Gelderlander liet het liggen maar Omroep Gelderland bracht het wel. Want sommige ziekenhuizen gebruiken inderdaad dieren bij het opsporen van risico’s. In Japan kan een Labrador darmkanker opsporen, meldt omroepmedewerker Henri van Veen op zijn blog kankeronderzoek.wordpress.com. In het Zaans Medisch Centrum werkt een hond mee aan opsporing van prostaatkanker door aan urine te ruiken.
Het bericht van Rijnstate was zo gek nog niet. Maar nee, de hond brengt de patiënten geen hoop, het was een grap om aandacht te vragen voor het bevolkingsonderzoek darmkanker.
Goede intentie dat wel, maar de grap die op zich geeneens grappig is, schoot veel mensen in het verkeerde keelgat. Op facebook en bij Omroep Gelderland reageerden mensen boos. Zo’n grap is onethisch, reageerden sommigen. Reden voor Rijnstate om op de facebookpagina excuses aan te bieden. Die kijken voortaan wel beter uit mogen we hopen.
Want Rijnstate – een autoriteit op gezondheidsgebied – schaadt zo wel de relatie met de media. Journalisten hebben vaak kort tijd te beslissen of iets mee gaat of niet en hebben niet altijd tijd te gokken of het wel of geen grap is. Zeker niet nu veel media zo onder druk staan dat heel weinig mensen heel veel werk moeten doen. Kortom, het is alleen een lolletje van de voorlichter of organisatie.
Dat neemt niet weg dat sommige berichten nog wel vermakelijk zijn. In Babberich – dat ligt aan de grens, nog achter Zevenaar, ja zo ver – berichtte een dorpsvereniging ooit over een multireligieus centrum, waarin Joden, Christenen en Moslims in een gebouw hun geloof konden beleven. Er werd op redactieburelen hard om gelachen, maar het plaatselijk huis-aanhuisblad nam het gewoon mee. Op de voorpagina.
Gratis geld voor veganisten
In Amsterdam wisten veganisten van Viva Las Vega’s dit jaar met veggiecredits dit jaar veel mensen te verleiden om zich aan te melden als tijdelijk vegetariër of veganist. De belofte was dat ze geld konden verdienen door vlees te laten staan. 360 euro zouden ze kunnen verdienen, opgebracht door bedrijven die hun CO2-uitstoot zouden compenseren.
Hoewel het bericht op zich raar is: 1500 mensen meldden zich aan. Die dachten waarschijnlijk: het is crisis en gratis geld hebben we lang niet meer gezien. In de bevestiging stond dat het ook mede mogelijk gemaakt zou worden door Deepwater Horizon (BP). Pas daarmee sloeg de twijfel toe. Het was een 1 aprilgrap bedoeld om de veggiechallenge te promoten.
Maar de mooiste 1 aprilgrap was die van De Correspondent. Was de Correspondent nou een 1 aprilgrap of de mededeling daarover? Gelukkig het laatste.
Het duurt weer een jaar. Laten we hopen op alleen goede grappen volgend jaar die niet de spot drijven met ziekten of met de werkdruk van journalisten.