Rutte dreigt parlement met staking

Het parlement moet vrezen voor een algehele staking van het kabinet. Premier Rutte heeft de voorzitters van Eerste en Tweede Kamer laten weten dat zijn ploeg overweegt het werk neer te leggen als zijn wensen niet worden ingewilligd. Bron: De Speld

Rutte verwijst naar de recente onderhandelingen over de woningmarktplannen van het kabinet. Rutte wil zo’n moeizame exercitie niet nog een keer meemaken. “Volksvertegenwoordigers moeten niet denken dat zij, omdat zij nu eenmaal staatsrechtelijk de baas zijn, met ons kunnen sollen. Als het opnieuw misgaat, heeft het parlement een groot probleem.”

De premier stelt dat het kabinet eerst tot publieksvriendelijke acties zal overgaan. “We denken aan een eenmalige belastingkorting, een referendum over Europa en misschien een generaal pardon.” Als de Tweede Kamer dan niet overstag gaat, wordt het menens. “Dan leggen wij het werk neer en gaan we met alle bewindspersonen protesteren op het Malieveld.”

Volgens hoogleraar politicologie Bert Bokhoven komt een kabinetsstaking niet vaak voor. “Maar als het een keer raak is, zijn de gevolgen behoorlijk heftig. Het kabinet-Balkenende IV voerde bijvoorbeeld bijna de hele kabinetsperiode niets uit. Dan staat het land dus gewoon stil.”

Rutte is niet bang dat het parlement zijn kabinet naar huis zal sturen. “Wij hebben in dit land een uitstekende ontslagbescherming. Ze kunnen niet zomaar van ons af. En als ze het ontslagrecht willen versoepelen, zullen ze eerst onze arbeidsmarktwensen moeten inwilligen.”

Download hier De Speld-app

Mijn gekozen waardering € -

Geef een reactie