VechtsportInfo trainde mee bij Duran Gym in Eindhoven en sprak met Muay Thai meester Duran Ebren. Hij geeft in het interview meer duidelijkheid over de achtergronden en stand van zaken omtrent het Muay Thai in Nederland en daarbuiten.

STEUN RO

De 52-jarige Duran Ebren van Muaythai Academy Duran Gym in Eindhoven en tevens voorzitter van de Muay Thai Organisatie Nederland (M.O.N.), is in 2006 in aanraking gekomen met het échte Thaise Muay Thai tijdens de wereldkampioenschappen van de International Federation of Muaythai Amateur (IFMA), de overkoepelende wereldorganisatie. Jaren ervoor gaf hij les in kickboksen en zogenaamd ‘Thaiboksen’.

“Het echte Muay Thai is heel anders dan wat ik eerst deed”, vertelt Duran. “Het is een heel andere stijl, het is veel relaxter en het is eigenlijk schaken met je tegenstander. Het is voornamelijk een strategisch sport.”

“Muay Thai in een kickboksjas”
In de tussenliggende jaren heeft Duran inmiddels de 14de Khan behaald in Thailand en mag zichzelf meester noemen. Hij is ontzettend gemotiveerd om het Thaise Muay Thai in Nederland op de kaart te zetten. Duran:“Er zijn veel kickboksscholen die Muay Thai lessen geven wat in de verste verte niet lijkt op de originele, Thaise Muay Thai. Het is Muay Thai in een kickboksjas.”

Onder andere door middel van seminars wil Duran duidelijk laten zien wat wél echte Thaise Muay Thai is, maar ook door het organiseren van toernooien in Nederland. Zoals het Nederlands kampioenschap Muay Thai, Zuid-Nederlands Kampioenschap en Noord-Hollands Kampioenschap van waaruit dan de selectie voor het Nederlands team wordt geselecteerd.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken 'Bevingen' (2015) en 'Kanker krijg je niet alleen' (2019). Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Gazet van het Noorden, Nieuws uit Nijmegen, Oss Nieuws en was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 . Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo . Was lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).