Inmiddels is bekend geworden dat de Zwitsers zakenman Abdallah Chatila vorige week woensdag maar liefst 600.000 euro aan al dan niet echte naziprullaria besteed heeft, om te voorkomen dat neo-nazi’s ze voor propagandadoeleinden of rituelen misbruiken.

STEUN RO

Hij kocht Adolf Hitlers vermeende hoge hoed en een aan Göring toegeschreven exemplaar van Mein Kampf, een typemachine die van Hitlers secretaresse Traudl Junge zou zijn geweest, een sigarendoos en – volgens Bild – tweeënvijftig andere voorwerpen, die alle uit het bezit van de notoire antirook-Führer zouden stammen.

Chatila behoort tot de driehonderd rijkste inwoners van Zwitserland, Hij maakte zijn fortuin in de diamanthandel en met vastgoedtransacties. Hij wil de rommel aan de Israëlische organisatie Keren Hayesod en aan het Yad Vashem Holocaust History Museum schenken.

Zijn dwaze actie, die erop neer komt dat hij veilinghuis Hermann Historica circa drie ton rijker heeft gemaakt en het nazivervalsersgilde op een ongekende manier inspireert, wordt merkwaardigerwijze bejubeld door Joodse organisaties. Rabbijn Menachem Margolin, hoofd van de Europan Jewish Association, die eerder protesteerde tegen de veiling, verklaarde nu zijn hoofd eerbiedig te buigen voor zo’n nobele daad van vriendelijkheid, vrijgevigheid en solidariteit, zo bericht de BBC.

Rabijn Margolin zei ook dat de heer Chatila in januari 2020 met honderd Europarlementariërs een bezoek gaat brengen aan Auschwitz, waar hij de ‘King David Award’ zal ontvangen.

Het Münchener veilinghuis Hermann Historica, dat al vijftig jaar dit soort rommel vermarkt, blijft ondertussen beweren dat vooral musea en overheidsinstanties tot de clientèle behoren en dat het stappen heeft ondernomen om te zorgen dat het materiaal niet in verkeerde handen valt.

Die eerste claim is overduidelijk niet waar: de voornaamste afnemers van de prullaria zijn particuliere verzamelaars. De tweede claim is een wassen neus: er vindt hoegenaamd geen screening plaats. Nu is dat laatste nauwelijks bezwaarlijk: de eerste neo-nazi die troep als Hitlers vermeende onderbroek (in 2017 geveild voor 5600 euro) of een aan Eva Braun toeschreven slipje (in 2019 verkocht voor 3700 Britse pond ) aankoopt om het voor propagandadoeleinden te gebruiken, moet nog geboren worden.

droog@epibreren.com'
    Onderzoeksjournalist, dichter en samensteller van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie. Werkt aan een boek over het Hitler-de-kunstenaar en het nazivervalsingencircuit.