Vredesverdrag Utrecht in 1713 op straat getekend

VJ op de Dom, Junkie XL en het Metropole Orkest op het dak van de A2-tunnel: het dak gaat er in april af bij de feesten van de Vredesverdrag van Utrecht van 1713. Dat verdrag is deels op straat getekend, ontdekten Utrechtse stripmakers.

Striptekenaar Albo Helm, een van de veertien Utrechtse stripmakers die het proces van de Vrede van Utrecht samen met Het Utrechts Archief heeft verstript: “Dat gegeven hebben we gebruikt in het stripboek dat we er over maakten. We kwamen er als striptekenaars achter toen we met Het Utrechts Archief onderzoek voor ons boek deden naar de Vrede van Utrecht. De verdragen zijn ook niet ondertekend in het  stadhuis, dat toen wel al op deze plek stond maar in drie huizen zetelde.”

De onderhandelingen vonden daar grotendeels wel plaats, tussen 1711 en 1713, zegt Helm. “Het tekenen van de hele serie kleine onderlinge verdragen gebeurde tussen 1713 en 1715 in respectievelijk Madrid, een pand op de Ridderschapstraat, een pand op de Plompetorengracht, in Duitsland, in Zwitserland, en weer in het geheim in Utrecht buiten op straat.”

Ook in Engels

Het boek – het wordt ook in het Engels uitgegeven – gaat over de gezanten uit Europa en heet De dans van de gezanten. Ze kwamen vanuit heel Europa naar de Domstad, en daar leefden, met de lokale bevolking omgingen en onderhandelden. de gezanten streken er soms voor jaren neer. En toen was identiteit ook al een issue. Helm: “Uit de archiefstukken kwamen we er achter dat de Utrechters er gemengd naar keken. Er werd een hoop gekankerd, dat is echt Utrechts. Maar er werd ook geld aan verdiend.”

De striptekenaars, verenigd in Utrechts stripmakerscollectief De Inktpot maakten het stripboek op eigen initiatief: ze stelden aan de gemeente Utrecht en aan de Vrede van Utrecht voor om het verhaal van de Vrede van Utrecht, dat de gemeente al jaren vertelt in de aanloop naar het feest van dit jaar, als stripverhaal te vertellen. Die gingen akkoord, betaalden en het verhaal is getekend en al deels gepubliceerd, op issuu.com en op de site vredevanutrecht2013.nl.  Gevraagd is naar publicatie door media. Maar het AD wilde het alleen hebben met bijbetaling, tekent Helm aan.

Het was overigens een druk cultureel weekendje, dat weekend in de Domstad. Op 23 maart was de Nacht van de Poëzie gehouden, bestaande uit 7 uur dichtkunst en muziek, met onder meer dichter Cees Nooteboom, entr’acte Wende Snijders en gepresenteerd door de dichters Ingmar Heytze en Ester Naomi Perquin, Het HAFF was er en dus de Kunst Strip Beurs.

Peace treaty signed on the streets

The Utrecht Peace Treaty of 1713 which ended several European wars, was not signed at town hall, as is the historical view, but at several locations in Europe and also on the streets of the city Utrecht. This is revealed by Utrecht cartoon makers, who researched this issue at the Utrecht Archives and published the story in a strip cartoon, also published in English, The dance of the envoys. The resulting book was presented at the Utrecht Kunst Strip Beurs at march 23rd.This fair is always a combination with the Holland Animaton Film Festival.

Copyright Trommel Media.

Follow DNP Utrecht on twitter and facebook

 

Mijn gekozen waardering € -

Politiek beschouwer en analist. Werkzaam als zelfstandig journalist met uitgebreide kennis over de EU en stedelijk bestuur en de actuele vraagstukken die daar spelen, op het gebied van onderwijs, arbeidsverhoudingen, en identiteit.

Geef een reactie