In Nederland worden per jaar zo’n 45 miljoen hanenkuikens net uit het ei vergast of levend vermalen in de verhakselaar. Haantjes in de eierindustrie hebben namelijk geen economische waarde. Het Duits-Nederlandse Respeggt brengt hier in verandering in…
De situatie is schokkend. Wereldwijd gaat het om meer dan drie miljard kuikens, in Europa zijn het er 320 miljoen per jaar. De kuikens komen uit eieren van zogenaamde vermeerderingsbedrijven, waar hennen en hanen worden gehouden om kippen te produceren voor de legindustrie. De bevruchte eieren van deze ouderdieren worden kunstmatig uitgebroed in broedkasten. De uitgebroede kuikens worden vervolgens geleverd aan legbedrijven waar de hennen worden opgefokt en de verdere productie van consumptie-eieren plaatsvindt.
Hanenkuikens zijn afval
Ongeveer de helft van de uitgebroede eieren is haan. Maar haantjes kunnen geen eieren leggen: de mannelijke kuikens worden in de productielijn gezien als bijproduct. Dierlijk afval, met andere woorden. Zodra de kuikens uit het ei komen worden ze gecheckt op geslacht: vrouwtjes worden geleverd aan een legbedrijf en opgefokt tot legkip, de mannetjes worden vergast of levend vermalen in een verhakselaar.
Ook biologische hanenkuikens worden verhakseld
Al heel lang zetten dierenrechtenorganisaties zich in om deze harteloze praktijken te stoppen. De laatste jaren is er ook steeds meer kritiek vanuit de samenleving op het massaal doden van deze eendagshaantjes. Het lastige is dat we ook massaal eieren blijven eten, en het één houdt het ander in stand. Veel mensen denken met biologische eieren goed te doen. Maar ook aan eieren van biologische vrije uitloopkippen, kleeft deze nare haantjes-realiteit.
Ongebruikte technologie
Er is de laatste jaren aan de Universiteit van Luik een nieuwe methode ontwikkeld om al vroeg in het broedproces door middel van lichttechnologie te bepalen welke eieren mannelijke embryo’s bevatten. Deze meetmethode is vooralsnog alleen bruikbaar voor bruine legkiprassen, maar de methode is wel voor 98 procent nauwkeurig. Helaas wordt deze methode nog niet toegepast in de industrie.
Respeggt oplossingen
Toch is er verbetering in de sector! Want sinds kort is er het Respeggt keurmerk voor eieren, dat belooft dat de eieren die je koopt vrij zijn van ‘kuikendoden’. De Respeggt Group is een samenwerkingsverband van deskundigen uit Nederland en Duitsland op het gebied van landbouwwetenschap en -technologie, economische wetenschappen en IT dat zich inzet om het doden van mannelijke kuikens te stoppen. Ze ontwikkelden daarvoor twee oplossingen, namelijk geslachtsbepaling in het broedei en het opfokken van hanenkuikens tot vleeshaan.
SELEGGT methode
De geslachtsbepaling in het broedei van Respeggt heet de SELEGGT-methode. Hierbij wordt op dag 9 van het broedproces een kleine druppel vloeistof uit de broedeieren gehaald. Dit gebeurt op een niet-invasieve manier. De binnenkant van het broedei wordt dus niet aangeroerd en blijft intact. Deze endocrine geslachtsbepaling is speciaal ontwikkeld door de wetenschappers van de Respeggt groep.
Niet biologisch, wel vrije uitloop
Nadat het geslacht van het kippen-embryo is vastgesteld, worden alleen de hennen-eieren verder uitgebroed. De legkippen die hieruit komen, leggen later eieren die het Respeggt keurmerk krijgen. Respeggt-hennen worden niet biologisch gevoerd maar hebben wel vrije uitloop. De haneneieren worden uit het broedproces gehaald en verwerkt tot hoogwaardige diervoeding voor landbouw- en huisdieren.
Pikstenen, strobalen en zitstokken
De broederhanen van de respeggt-hennen die wel worden uitgebroed, zijn bestemd voor de vleesindustrie. Ze worden samen met hun zusters uitgebroed en grootgebracht. De opfokperiode duurt twee keer zo lang als de mestperiode van reguliere vleeskuikens. Net zoals de respeggt-hennen krijgen de hanen pikstenen, strobalen en zitstokken. Het voer is niet genetisch gemanipuleerd en de snavels worden niet afgeknipt. Deze voorwaarden worden door Respeggt gecontroleerd.
Verkooppunten
Wil jij graag eieren eten zonder de dood van hanenkuikens op je geweten? Koop dan eieren met het Respeggt keurmerk. Het keurmerk staat op de verpakking en als Respeggt-stempel op het ei. In Nederland vind je Respeggt-eieren in een aantal Coop-supermarkten, een aantal DEEN-supermarkten en bij alle JUMBO’S.
Foto Shutterstock