Humberto Tan in Zomergasten 2022: openhartig, veelzijdig en inspirerend

In het nieuwe seizoen met Zomergasten is presentator, programmamaker, jurist en fotograaf Humberto Tan de eerste gast bij interviewer Janine Abbring. Zij presenteert dit programma al zes jaar en het is haar verdienste dat de uitzending van gisteren een echt gesprek is geworden met diepgang, maar nergens pretentieus. In het begin van het gesprek noemt Tan welke ingrediënten volgens hem goede televisie moeten bevatten: informatie, amusement en inspiratie. Deze Zomergasten aflevering voldoet aan alle drie.

Humberto Tan opent het programma met een fragment uit ‘Van Gewest tot Gewest’: een terugblik op zijn moeder Hillie Axwijk. Zij was een pittige, wijze maatschappelijk werkster, die als alleenstaande moeder vier kinderen heeft opgevoed. Van haar leerde hij een positieve instelling in het leven aan te nemen en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen bestaan. Deze constructieve houding heeft Humberto duidelijk aan boord genomen.

Van Persie

Dit illustreert hij met een fragment van het programma ‘High Performance’ met voetballer Robin van Persie. Hij leert zijn zoon Shaqueel (15), die al een jeugdcontract bij Feyenoord heeft getekend, om niet andere de schuld te geven als dingen niet gaan zoals hij zou willen dat ze moeten gaan. Robin van Persie pleit ervoor om niet een ‘loser’, maar een winnaar te zijn, die er alles aandoet om zelf beter te worden.

Enkele jaren geleden is Humberto Tan’s talkshow Late Night (RTL) van de buis gehaald. Na vier succesvolle jaren, dalen de kijkcijfers flink. In dit programma wordt niet echt duidelijk wat daar nu de oorzaken van zijn.

Vooroordelen

Humberto Tan heeft het zeker niet gemakkelijk gehad in zijn leven. Hij verloor zijn moeder en twee broers in een tijdsbestek van tien jaar. Zijn vijf jaar oudere broer Patrice, tegen wie hij opkeek, stierf aan Aids toen hij jong was. Ook krijgt hij met veel vooroordelen te maken: hoe kan het dat een Surinaamse jongen uit de Bijlmer naar het Gymnasium gaat en daarna meester in de rechten wordt.

Belangrijke thema’s in zijn leven zijn: sport, sociale betrokkenheid of  ‘mild activisme’, zoals Tan het zelf noemt, zijn passie voor  natuurfotografie en  entertainment.  Dit illustreert hij met fascinerende fragmenten. Een scene uit Nederland-Brazilië tijdens de WK 74, waarin Neeskens en Cruyff scoren. Niet alleen voor het fantastische totaalvoetbal dat Oranje toen speelde, maar vooral voor het feit dat zijn moeder toen voor Brazilië was. Zij kwam pas in de jaren zestig uit Suriname naar Nederland en voor haar was Brazilië de grote buur.

Inclusiviteit

Tan’s betrokkenheid wordt duidelijk als hij vertelt over zijn voorzitterschap van de commissie Mijnals bij de KNVB, die de inclusiviteit wil bevorderen en racisme wil bestrijden. Humberto Tan: ‘verplaats je in een ander, ook als die niet op jou lijkt’. Zijn liefde voor de natuur toont hij met een prachtig fragment uit de film ‘The Velvet Queen’, over de zoektocht van twee cineasten naar een zeldzame sneeuwluipaard in Tibet.

Onbekende

Ander hoogtepunten in het programma zijn de fenomenale dansperformance van de Nicholas brothers, Fayard en Harold, in de film ‘Stormy Weather’(1943).  Een grappige scene uit een van Heddy Honigmann’s laatste documentaires ‘100 Up’, tussen twee kibbelende honderdjarige oudjes, waarvan de ene in het hier en nu wil leven en de andere ook het verleden koestert. En de documentaire ‘How Wolves change Rivers’, waarin de terugkomst van de wolf  een hele reeks veranderingen in de natuur in gang zet.

En bijzonder mooi vind ik de uitspraak van Humberto Tan: “wie het onbekende leert kennen, gaat er misschien van houden en wil het beschermen.”

Mijn gekozen waardering € -

Jaap Mees is filmmaker en freelance journalist. Voltooide de School voor de Journalistiek in Tilburg en de Filmacademie in Londen (regie/scenario). Maakte diverse korte en lange films, met name documentaires. Sommigen zijn vertoond in internationale filmfestivals in o.a Dublin, Londen, New York, Washington, Vancouver, Sitges, Utrecht en Manchester. Schreef voor diverse filmsites zoals Talking Pictures, NFTVM site en het filmblad Skrien. Nu Reporters Online, Cultuurpers.nl en Blendle/Cafeyn. Hij maakt ook opdrachtfilms voor musea en culturele instellingen. Zie website www.free-spirits-film.eu