Op naar Rutte V

Heeft Mark Rutte bewust het kabinet laten vallen door onacceptabele eisen te stellen over gezinshereniging? Vele politieke watchers in Den Haag hebben het sterke vermoeden van wel. Dat brengt ons bij de vraag waarom. Dat antwoord lijkt niet zo moeilijk. Mark Rutte wil een nieuw kabinet met andere samenstelling onder zijn leiding. Nederland mag dan wel genoeg hebben van Mark Rutte, als je de teneur op sociale media en in de traditionele media mag geloven. Mark Rutte heeft zelf nog niet genoeg van Nederland.

Dat viel vrijdagavond op te maken toen hij een vraag beantwoordde na de persconferentie over de val van het kabinet. ‘Wordt u weer lijsttrekker van de VVD?’ Hij moest er nog even over nadenken en natuurlijk moet de partij zich ook nog uitspreken, maar hij heeft wel de energie ervoor. Aldus Rutte. Kortom: ergens in het jaar 2024 mogen we het kabinet Rutte V begroeten en gaat Mark verder alsof er niets is gebeurd.

Waar is het alternatief?

Met de val van het kabinet heeft Rutte zijn achterban getoond dat hij zich hard opstelt in het migratiedebat. Dat zijn bonuspunten voor hem om opnieuw als lijsttrekker naar de kiezer te gaan namens zijn partij. Wie zou het anders moeten doen? Fractieleider in de Tweede Kalmer Sophie Hermans maakt niet een al te sterke indruk. Een tijdje geleden maakte Edith Schippers haar comeback in de Nederlandse politiek. Zij is nu namens de VVD fractieleider in de Eerste Kamer. Haar naam zoemde rond als mogelijke opvolgster van Rutte op de lange termijn. Die termijn lijkt nu te vroeg te komen.

Kan Rutte de VVD nog een keer de grootste partij van Nederland maken? Ik zie niet in waarom niet. Caroline van der Plas van de BBB scoorde natuurlijk uitmuntend tijdens de Provinciale Statenverkiezingen, maar BBB blijft vooral die boerenpartij. Wat de partij verder voor ogen heeft met Nederland blijft voor velen een raadsel. Ze zal wederom goed scoren tijdens de verkiezingen, maar de grootste partij? Ik zie het niet gebeuren. Hetzelfde geldt voor de PVV van Geert Wilders. Als het erop aankomt, stemt de Nederlandse kiezer toch altijd voor zekerheid. Met Rutte weet je wat je hebt, ook al ben je hem spuugzat.

Ik ga niet alle partijen langs. Nog een paar om aan te tonen dat er geen alternatief is voor de VVD en Mark Rutte. PvdA en GroenLinks? Links ligt in zowat heel Europa op apegapen. ‘De Nederlander’ maakt zich zorgen over oorlog, criminaliteit en migratie. Dat zijn juist thema’s waarop rechts, en dan zeker ook de VVD, mee scoort. Niet dat het ooit leidt tot concrete verbetering in het bestuur van het land. Inkomen en woningnood zijn weliswaar ook belangrijke thema’s geworden de afgelopen jaren, maar ik zie het niet gebeuren dat de Nederlandse kiezer vanwege die twee thema’s nu ineens massaal links gaat stemmen.

Interessant gaat de positie van de Partij voor de Dieren worden. In een peiling van afgelopen week stond de partij van Esther Ouwehand op 12 zetels. Een peiling is maar een peiling. Het geeft wel de tendens aan dat Nederlanders die echt verandering wensen, een geheel nieuwe politiek; eerder op themapartijen stemmen zoals de PvdD dan op traditionele partijen.

Blijft er nog wat over van het CDA? Dat is de grote vraag. Hoeveel klappen krijgt D66? Er gaan geluiden dat Sigrid Kaag het voor gezien wil houden. Wie springt in het gat van haar vertrek? En ten slotte: zal Thierry Baudet zich weer weten op te richten met zijn FvD na de verpletterende nederlaag tijdens de Statenverkiezingen? (Potentiële) aanhang heeft hij nog steeds, maar die zit voornamelijk in de hoek van de ontkenners en complotaanhangers. Toch een groep kiezers om in de gaten te houden.

Wat ga ik stemmen?

Ik heb makkelijk schrijven vanuit Antwerpen. Nochtans volg ik de Nederlandse politiek nog steeds op de voet. Dat ben ik al die 17 jaar dat ik hier nu woon ook blijven doen en met iedere Tweede Kamerverkiezing bracht ik mijn stem uit. Ook ik zal binnenkort mijn afweging weer moeten maken. Eenvoudig wordt het er niet op. Er is geen enkele partij die mij 100% enthousiasmeert. Eigenlijk zou ik zelf in de politiek moeten gaan om de boel eens compleet overhoop te gooien. Daarvoor is het nu te kort dag. Ik denk er nog even over na. Ik wens alle Nederlandse kiezers veel wijsheid bij hun keuze. We spreken elkaar wel weer na de verkiezingen in november als de formatie van Rutte V aan de gang is.

N.B.: ik schreef deze column op zaterdag 8 juli. Op maandag 10 juli maakte Mark Rutte bekend dat hij uit de politiek stapt zodra er na de verkiezingen een nieuwe regering is. Hij zal dus ook de VVD-lijst niet leiden tijdens de verkiezingen. Dat hadden velen denk ik niet zien aankomen. Ik in elk geval niet. Derhalve komt er geen regering Rutte V. Op naar de regering Van der Plas 1 dan? Dit zal de VVD zeker en vast stemmen gaan kosten.

Mijn gekozen waardering € -

Johan Peters is een freelance journalist/redacteur die tijdelijk vanuit Houten werkt. Zijn interesses zijn breed. Op Reporters Online zal hij voornamelijk publiceren over actuele zaken. Nationaal en Europees, met daarbij bijzondere belangstelling voor de landen in Oost-Europa. Verder zullen de stad Antwerpen en het land België geregeld de revue passeren, aangezien hij 18 jaar in Antwerpen heeft gewoond en de stad/het land dus zeer goed kent. Een van de overige hoofdonderwerpen die hij behandelt, is leven met een beperking. Rond dat thema heeft hij een aparte website gecreëerd: https://mensenmeteenbeperkingaanhetwoord.nl/