Vredeskroket verovert na Utrecht heel Nederland

De Vredeskroket moet na Utrecht het hele land veroveren. Zo ziet de bedenker van de vegetarische snack, Limburger Gijs van den Beucken, het ’t liefst. Nu staat de Vredeskroket vooral nog in de Domstad op het menu. Zoals in restaurant Luden dat hem met plezier uitserveert. ‘Steeds meer mensen eten vleesloos of zijn flexitariër.’

Wie denkt dat de kroket alleen een vette hap is en lekker na een goed glas bier, die heeft het mis. Kijk maar naar onze zuiderburen, die stoppen er kaas in of garnalen en maken zo een smakelijke hap die dan overigens vaak wel wat meer kost dan een euro of anderhalf. Of kijk naar onze eigen Van Dobben, Kwekkeboom en Van Oers, die kunnen er ook wat van, en dan vaak gevuld met ragout.

Pastinaak en wortel

Maar nu is er ook de Vredeskroket. De Limburger Gijs van den Beucken maakte een handgerolde kroket met een vulling van een puree van pastinaak en gele wortel. Vegetarisch, best licht verteerbaar en hartig, waarbij een mooie zachte zoete ondertoon van de wortel en het krachtige van de pastinaak samengaan. Dat valt te concluderen uit een proeverij bij restaurant Luden in Utrecht, een van de eerste afnemers van de Vredeskroket.

De Vredeskroket is 2011 ontstaan op de zelfgemaakte markt in Utrecht. Op die markt (vijf keer in Utrecht en ook in Den Bosch) bieden designers, koks, knutselaars en heel veel andere types hun zelfgemaakte producten aan. Van den Beucken werd gevraagd voor die markt en maakte een kroket – een oude hobby van hem. Hij vulde de kroket met vergeten groenten, een andere hobby van hem uit de tijd dat hij in een historische tuin werkte. ‘Na wat experimenteren werd het de combinatie van pastinaak en gele wortel’, zegt Van den Beucken.

Op de zelfgemaakte markt was het een succes en Van den Beucken ging verder, op zoek naar een link tussen de kroket en Utrecht. En die was er. Tijdens de onderhandelingen  rond de Vrede van Utrecht rond 1713 namen de Fransen, de onderhandelende partij, net als de andere onderhandelende partijen, ook hun keuken mee naar de Domstad.

Croquette

Net er voor, rond 1700, was de kroket – als croquette – voor het eerst vermeld in een kookboek van de Franse hofkok François Massialot. Toen stopten ze er roomkaas in of zwezerik. Dat is allemaal reden genoeg voor Van den Beucken zijn uitvinding te verbinden aan de Vrede van Utrecht en de kroket Vredeskroket te noemen.

Van den Beucken heeft hem daarna laten produceren bij Van Oers, een snackproducent in Boxtel en hij is nu verkrijgbaar bij restaurant Luden in Utrecht, restaurant Broers, eetcafé Hofman, Winkel van Sinkel, de gemeente Utrecht serveert hem op meerdere locaties evenals de Jaarbeurs en hij is verkrijgbaar bij diverse groothandels in Utrecht zoals DeliXL en de Sligro, ook als Vredesbitterbal. Van den Beucken breekt zich er nu het hoofd over om de kroket verder in de markt te laten zetten.

Steeds meer vegetariërs en flexitariërs

Voor Richard Paus, eigenaar van Luden in Utrecht, is de kroket dat  waard. Bij Luden komt de snack vast op de kaart. ‘Het is een vegetarische snack en steeds meer mensen eten vegetarisch of zijn flexitariër, die nemen af en toe een vegetarische dag. Daarom heb ik hem eerst uitgeprobeerd bij ons vegetarich twaalfuurtje. Maar nu komt hij vast op de kaart.’ Er bestaan al wel vegetarische kroketten, legt Paus uit, maar die hebben vaak bonen als vulling. Deze kroket onderscheidt zich daar echt van vindt de horecaman. ‘Bovendien is de link met de Vrede van Utrecht leuk voor een Utrechts restaurant.’

Ook de afdeling Food and Business van de Hogeschool Arnhem Nijmegen kreeg de kroket onlangs te proeven. De studenten Sander Greve en Sjoukje Hof  vinden hem heerlijk. De verpakking mag wat aantrekkelijker worden, om hem aantrekkelijk te maken voor ondernemers, meent Sander. Maar de snack zelf is aantrekkelijk genoeg, zegt Sjoukje. ‘Ik ben zelf vegetariër en dan kun je niet veel snacks eten. Dit is dus een prachtige aanvulling.’

Meer van DNP Utrecht? Neem een abonnement!

Mijn gekozen waardering € -

Politiek beschouwer en analist. Werkzaam als zelfstandig journalist met uitgebreide kennis over de EU en stedelijk bestuur en de actuele vraagstukken die daar spelen, op het gebied van onderwijs, arbeidsverhoudingen, en identiteit.

Geef een reactie