Memorarium nieuwe vorm van herdenken

Meer dan duizend kerken sluiten de komende jaren de deuren. Wat direct de vraag oproept, wat een nieuwe bestemming kan zijn voor die vaak monumentale en beeldbepalende gebouwen. In Arnhem wordt de monumentale Sint Janskerk in de wijk Klarendal ’s lands eerste Memorarium.

Een Memorarium is een plek waar mensen de urn van hun geliefden kunnen bijzetten en die geliefden kunnen herdenken, in een kerk in een spirituele sfeer en in een stad, in plaats van op een begraafplaats. Het Memorarium is een initiatief van de nieuwe eigenaren van de Sint Janskerk, Hans de Kluijver en Martin Vissers.

De Sint Janskerk is aan de eredienst onttrokken, omdat de Eusebiusparochie – net als veel andere kerken in Nederland – kerkgebouwen sluit en verkoopt. Teruggang in kerkbezoek, vrijwilligers en inkomsten zijn daarvan de oorzaken. Met het Memorarium krijgt het gebouw, dat een aanzienlijke onderhoudsachterstand had, een tweede leven.

Restauratie

Het gebouw en het interieur hebben een opknapbeurt ondergaan. Zo zijn de oude kandelaars gerestaureerd, net als de kruiswegstatie waarvan de lijsten zijn opgeknapt. ‘Het moet een unieke plek zijn om een geliefde te herdenken’, vindt de Kluijver.

Urnenmuren

De kerk staat vol met urnenmuren, van warm hout en niet van beton zoals op menig begraafplaats. De urnenmuren zijn net als de tafels gemaakt van het hout van de voormalige kerkbanken, dat op deze manier wordt hergebruikt.

Processie door Klarendal

De opening gaat aan Klarendal niet ongemerkt voorbij, straks op 16 mei. De Kluijver: “Er gaat een processie vanaf de Mariakapel aan de Rappardstraat, dwars door de wijk naar de Sint Jan, alwaar het openingsprogramma van het Memorarium van start zal gaan. Mezzo sopraan Maria João Carmo zal het 'Ave Maria' zingen, er is een optreden van het Ulfts mannenkoor en een speciale uitvoering, getiteld "In Memoriam", van dansgezelschap Introdans. Hans de Kluijver: “Bij de opening is iedereen welkom, maar mensen moeten zich wel aanmelden via onze website memorarium.nl. Ze krijgen dan een bevestiging.”

Ook kunnen mensen op 16 mei zien waar het om gaat in het Memorarium. Er zijn meerdere mogelijkheden. Zo kunnen mensen de urn in een urnenmuur plaatsen. Dat kost 2360 euro voor een periode van tien jaar. Tevens is er ruimte om de urn in de crypte onder de kerk te plaatsen. Dat kost 895 euro voor tien jaar. In het laatste geval kunnen mensen niet meer bij de urn komen, maar er komt wel – net als bij de andere plekken – een naambord in de kerk te hangen.

Verder komt er, naast een koffiehoek ook een speciale kinderhoek bij het kindermonument. Bij het in brons gegoten  monument – waar voorheen het doopvont stond -met een passende achtergrond, kunnen ouders de vaak meest traumatische gebeurtenis uit hun leven verwerken: het overlijden van een kind.

Verder komt er straks een ruimte waar mensen dag en nacht kunnen waken bij een overledene.

En als mensen na tien of twintig jaar besluiten dat de urn geruimd moet worden, gaat dat duurzaam. De Kluijver: “We denken er over bospercelen te kopen, waar we de as, die rijk is aan fosfaten, begraven en daar bovenop een boom kunnen planten. Bij die boom komt geen naambordje, maar we tonen zo wel respect voor mens en aarde. Net zoals we met respect werken aan het behoud van de Sint Jan voor de wijk Klarendal.”

Mijn gekozen waardering € -

Politiek beschouwer en analist. Werkzaam als zelfstandig journalist met uitgebreide kennis over de EU en stedelijk bestuur en de actuele vraagstukken die daar spelen, op het gebied van onderwijs, arbeidsverhoudingen, en identiteit.

Geef een reactie