De Blauwe Boekanier wijst de weg naar het oeuvre van Tonke Dragt

Eenzaam zwerft de Blauwe Boekanier over de wereldzeeën. Voor alle duidelijkheid: hij is omringd door bemanningsleden – roofzuchtige piraten die er niet voor terugdeinzen om een schip te kapen en de bemanning als het moet te doden. Alleen is hij dus niet. Maar de roemruchte piraat had liever een ander leven geleid. Het is de grote vraag of dat ooit nog kan.

Het antwoord op die vraag is niet alleen verborgen voor de Blauwe Boekanier, maar ook voor jonge (en oude) lezers die zijn gangen over de wereldzeeën en door havenstad Haerey op de voet volgen. Pas aan het einde van ‘De schat van de Blauwe Boekanier’ weten ze of de meest gezochte man ter wereld nog lang en gelukkig zal leven – of dat geldzucht of wraakzucht hem dwingt om de rest van zijn dagen zwervend op zee door te brengen. Tonke Dragt (1930-2024) weet de lezers onderweg naar de plot van begin tot eind knap in haar greep te houden.

Oude piraat

De Blauwe Boekanier vierde in 2024 zijn 60e verjaardag. Al in 1964 introduceerde Tonke Dragt de piraat ter gelegenheid van het Kinderboekenweekgeschenk. Nadien schreef ze een vervolgverhaal, maar dat verdween in een la; het zou nog decennia duren voordat het weer tevoorschijn kwam. Dat gebeurde toen Dragt met haar goede vriend Rindert Kromhout door haar oude manuscripten bladerde.
De vondst inspireerde het tweetal om het verhaal, samengevoegd met het oorspronkelijke Kinderboekenweekgeschenk, alsnog uit te brengen. Zo geschiedde: eind 2024 verschenen de beide verhalen – door Kromhout in nauw overleg met Dragt taalkundig ‘afgestoft’ – als ‘De schat van de Blauwe Boekanier’. Dragt maakte dat moment niet meer mee: ze stierf op 12 juli 2024.

Tonke Dragt weet de lezers onderweg naar de plot van begin tot eind knap in haar greep te houden.

‘De schat van de Blauwe Boekanier’, voorzien van prachtige illustraties in blauwtinten, mag dan oude papieren hebben, het verhaal boeit nog steeds. Lezers volgen de piraat in een typisch ‘Dragtiaanse’ mengeling van fantasie, raadselachtigheid en romantiek. De Blauwe Boekanier is even menselijk als mysterieus en even open als ongrijpbaar, waardoor je niet kunt voorspellen hoe een hoofdstuk eindigt. Daardoor blijf je lezen in een verhaal dat een sfeer van jaren her ademt maar dat nergens gedateerd aandoet.
Daarmee is ‘De schat van de Blauwe Boekanier’ een goede aanvulling op het veelgeprezen werk van Dragt – en voor jonge lezers die haar oeuvre nog niet kennen een waardige introductie, die erom vraagt om meer van haar boeken te lezen.

Boekgegevens

Titel: De schat van de Blauwe Boekanier
Auteur: Tonke Dragt
Uitgeverij: Leopold
Jaar van uitgave: 2024
Aantal pagina’s: 192
Prijs: € 17,99

Mijn gekozen waardering € -

Studeerde Political Sciences. Is erg geïnteresseerd in maatschappelijke en technologische ontwikkelingen en de toepassing daarvan –met sterke nadruk op burgerrechten. Wat mág delft namelijk te vaak het onderspit in de discussie met wat kán. Rond dit thema komen overheid en bedrijfsleven al snel bovendrijven.