Welke leiders hebben we straks nog nodig en wie kan er weg?

De nieuwe wereld komt soms als een tsunami over ons heen. Op wie kunnen we nog rekenen? Wie is er straks nog een autoriteit in ons leven, land, Europa of in de wereld? Plus 10 leiders die problemen met hun ego krijgen.

Wat vandaag ‘zeker’ is, is morgen weer anders, weet Ronald van den Hoff schrijver van het boek Society 3.0 als geen ander. Hij oogt een beetje boos, als hij praat over ons huidige tijdsgewricht. 'Het is voor ieder weldenkend mens duidelijk dat een aantal zaken in ons land structureel verkeerd zijn en eigenlijk al zijn ontspoord. Zie het falend bancaire systeem, met de daaruit volgende economische neergang.'

Bazen verdwijnen in society 3.0

In zijn boek laat hij zien hoe het anders kan en dat hij zelf daarvan een voorbeeld is. 'Ik was uitbater van vergader- en congrescentra. Nu ben ik: internetondernemer, co-worker, co-founder van Seats2meet.com, trendwatcher en boekenuitgever.' Hij wil er maar mee zeggen dat je in de society 3.0 van meerdere markten thuis moet zijn en verbindingen moet kunnen maken.

Society 3.0 draait om gelijkwaardigheid. Zo verdwijnen bazen (zie 10 huidige leiders). 'Het primaat op resources dat organisaties hadden, is verdwenen. Kijk naar uitgevers. Die konden je vroeger in contact brengen met de mogelijkheden om boeken te produceren. Dat kun je nu zelf. Met 3D-printers gaan we weer een stap verder.'

Met veel huidige leiders heeft de schrijver het gehad. 'Ze zijn bezig om te proberen de veranderingen terug te duwen in oude vakjes. Maar de geest is uit de fles. Dat gaat echt niet meer lukken.'

Van productieketen naar waardenetwerk

Eenmaal in de nieuwe wereld laat de schrijver zijn lichte boosheid varen. Hier gaat het niet meer om productieketens, maar om waardenetwerken. Wereldmensen die samen leven en werken in een nieuwe orde, waarin ze elkaar creatief en constructief ondersteunen.

Die wereld ziet Van den Hoff in Seats2meet dagelijks ontstaan. 'De wereld is super toegankelijk geworden. Je hebt een idee en je kunt het meteen testen om je heen door co-creators te benaderen en om reviews te vragen. Zo heb je meteen een realtime marktonderzoek. Als het een goed idee blijkt, kun je crowdfunders benaderen als je die nodig hebt, en anders weet je heel snel dat je idee toch minder goed was dan je dacht.'

Het is werk wat bij veel bedrijven door stafafdelingen wordt gedaan. Volgens Van den Hoff is het logisch dat daar momenteel veel ontslagen vallen. Ze zijn ingehaald door de tijd.

Het gevolg is dat veel van die mensen, die het overkomt, zich als Zelfstandig Professional vestigen. Bij Seats2Meet reserveer je je werkplek door aan te geven welke expertises je in huis hebt. De werkplek kost niets, maar andere flexwerkers kunnen een beroep doen op je kennis. 'Dit zorgt voor veel dynamiek en vaak ook voor serendipiteit, het vinden van iets onverwachts en bruikbaars terwijl je op zoek bent naar iets totaal anders. In ieder geval hebben wij in onze organisatie geen vaste marketeers meer nodig.'

Eenmaal ZP-er wil je niet anders meer denkt Van den Hoff. 'Deze mensen willen niet meer mee doen met de gevestigde orde en kijken daar ook anders tegenaan.'

10 Huidige leiders en hun toekomstige rol

In de nieuwe samenleving heb je vooral jezelf nodig, zegt schrijver/ trendwatcher Ronald van den Hoff. Je moet op jezelf leren vertrouwen. 'De rest brokkelt langzaam af.' Zie hieronder zijn visie op 10 huidige leiders en hun toekomstige rol.

CEO; De moderne directeur is het gezicht van een organisatie. Hiërarchisch heeft hij niets meer te vertellen, maar als cultuurdrager van zijn bedrijf kan hij zorgen voor goede contacten en samenwerking binnen de netwerken waarin zijn organisatie zit. Wie status zoekt in deze functie, komt bedrogen uit.

Burgemeester; Wereldwijd zien we een trek naar de steden. Die worden ontzettend belangrijk. Nederland is in dat krachtenveld een leuk provinciestadje. De hele discussie in ons land over provincies is lachwekkend. Het gaat om grotere eenheden. Nederland moet aansluiting zoeken bij gebieden als Londen Area of het Ruhrgebied. De havens van Hamburg, Rotterdam en Antwerpen moeten niet met elkaar concurreren, maar van elkaars overvloed gebruik maken. Anders zijn het over een paar jaar zieltogende haventjes die de concurrentie met het oosten allang verloren hebben. Belangrijke functie dus, alleen hebben we nog maar 1 burgemeester nodig.

President van de Nederlandsche Bank; Zo lang de euro nog bestaat hebben we die nodig, maar hij wordt door de opkomst van de deeleconomie steeds minder belangrijk. De overheid krijgt straks 30 to 40% minder inkomsten. Dat neemt extreme vormen aan. Binnen de deeleconomie gaan mensen elkaar echt geen BTW berekenen als je ergens eten afhaalt bijvoorbeeld. En wat denk je van de deelauto. Als 10 mensen besluiten samen 1 auto aan te schaffen, dan loopt de overheid gedurende de hele levensduur van die wagen, de inkomsten van 9 andere auto’s mis.

Premier; Hebben we niet meer nodig. Het politieke systeem is eigenlijk al failliet. Ze zijn in Den Haag vooral met de dag van gisteren bezig. Steden worden belangrijker en gaan over landsgrenzen heen. Je hebt hooguit nog een premier nodig om ons culturele erfgoed te bewaken, maar dat kan de koning ook doen.

Voorzitter van het Europees parlement/ president Europese Unie; De macht in de wereld is allang van het westen naar het oosten verplaatst. Voor veel geld parlementje spelen is niet meer van deze tijd. Dat kwartetten met posities is ronduit gênant. Er zal wel behoefte zijn aan een koepel van steden bijvoorbeeld om die netwerken van mensen te faciliteren, maar dat is een functie van een heel andere orde.

Secretaris-generaal van de NAVO; Zo lang we niet zeker weten hoe het gaat met de machtsverhoudingen in de wereld zeker nuttig. Die verhoudingen hebben nog zeker 30 tot 40 jaar nodig om uit te kristalliseren. Tot die tijd moet je zorgen dat politie en legers goed samenwerken. Je wilt niet dat ISIS bijvoorbeeld tot aan de poorten van Wenen komt. De NAVO moet ook zorgen voor goede samenwerking, slimmer gebruik maken van elkaars wapensystemen en zorgen voor minder afhankelijk van allerlei grondstoffen.

Secretaris-generaal van de VN: De VN zie ik als de seats2meet van de wereld. Er is een plek nodig waar mensen elkaar lijfelijk kunnen ontmoeten. Je moet hulp bij natuurrampen gezamenlijk kunnen oppakken. Ook in de nieuwe wereldorde heeft hij een belangrijke taak. Opkomende landen trekken zich steeds minder aan van de heersende autoriteit. Kijk naar de Bric-landen die een eigen bank hebben opgericht. China heeft een eigen internet, ik sluit niet uit dat de Arabische wereld volgt. Wat denk je van Duitsland. De Duitsers hebben het helemaal gehad met de Verenigde Staten vanwege het afluisteren door de NSA. Misschien ontwikkelen die wel een Germaans internet, waar wij dan weer logischerwijs bij horen.

Nieuwe helden:. Over de hele wereld zijn er honderdduizenden jongetjes bezig om een slimmer algoritme te vinden dan dat van Facebook of Google. Dat lukt altijd een keer. Voor Facebook geldt dat er een hele grote crowd is, die verder niets over het gebruik te vertellen heeft. Dat gaat veranderen. Het moet co-creatie worden, waarbij deelnemers aan Facebook-achtige platforms worden beloond.

Paus; In de zin van een spiritueel leider zal hij blijven bestaan. Mensen willen ergens bij horen. Hetzelfde geldt voor het hoofd van het Taoïsme of Boeddha. Ze hebben geen macht meer over groepen mensen, maar wel een rol te vervullen.

Mijn gekozen waardering € -

Ruud Poels schrijft over veranderingen die hij ziet in de nieuwe economie. Hoe vinden mensen en organisaties daar hun weg in? En worden we er gelukkig van?