Boekrecensie ‘Mocro Maffia’: het uit de hand gelopen conflict tussen de voormalige ‘kutmarokkanen’

Het is de kroniek van een aangekondigde maffiaoorlog. Die van de Amsterdamse ‘kut-Marokkanen’, waarover de politie pakweg tien jaar geleden al aankondigde dat zij op termijn zouden uitgroeien tot serieuze criminelen.

Die voorspelling is inmiddels uitgekomen, en het boek met de achtergronden erbij ligt sinds een paar weken zelfs in de winkel. ‘Mocro Maffia’  van auteurs Wouter Laumans en Marijn Schrijver is het minutieuze verslag van hoe het misging met een groepje Amsterdamse jongens van Marokkaanse afkomst, met als onwaarschijnlijk dieptepunt een extreem gewelddadige schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Een schietpartij die als aanleiding dient voor het beschrijven van de gebeurtenissen, en waarvoor de verdachten en getuigen deze maanden stuk voor stuk moeten voorkomen in de Amsterdamse rechtbank.

Tenminste, diegenen die het nog na kunnen vertellen. Want bijna wekelijks komt er een einde aan het leven van weer een nieuw lid van de ‘Mocro Maffia’, over het algemeen jongens van nog geen dertig, die elkaar onder meer met Kalashnikovs te lijf gaan. Tijdens de achtervolging die plaatsvond na de schietpartij in de Staatsliedenbuurt, hebben twee motoragenten hun vege lijf moeten redden, werd er naderhand een kogelinslag gevonden in een kinderkamer, terwijl een onschuldige man om het leven kwam, omdat hij onterecht was aangezien voor een doelwit.

Levens

Wie zijn deze jongens, en waarom hebben hun levens zich op deze manier gevormd? Hoewel dit boek er niet direct criminologische verklaringen voor geeft, zijn de auteurs er toch in geslaagd een inkijkje te geven in de levens van de verdachten, hun motieven, en hun onderlinge relaties. Het boek geeft de platheid van een oorlog tussen georganiseerde misdaadbendes een wat meer menselijk gezicht. Het geeft inzicht in hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen in de Marokkaanse gemeenschap, en wat het perspectief van de betrokken jongens is op de Nederlandse samenleving.

Aan de andere kant discrimineert dit verhaal niet. Het leest namelijk als het standaardverhaal van de opkomst en ondergang van een criminele groepering, in de klassieke zin. Niet voor niets dient de film ‘The Godfather’ als voorbeeld voor een van de leiders van de groep. Er worden grif kopietjes van de film gemaakt, want iedereen moet zien hoe het er bij de maffia aan toe gaat.

Maar ook met moderne ontwikkelingen weet men wel raad: een pistool gaat in de rondte op het pleintje om maar zoveel mogelijk DNA-sporen op het wapen te krijgen voor een dwaalspoor, ook wordt er soms wat haar uit de vuilnis van de kapper gehaald, om op de plaats van een delict rond te strooien.

Zelfs de treurige uitslag van de bendeoorlog is bekend. Het harde kernlid Benaouf A. doet een voorspelling in een gesprek met de recherche: ‘Het gaat nooit ophouden. Als ze op straat blijven, houdt het nooit op.’ Nog geen twee jaar later zijn tien van de betrokkenen bij de oorlog door het ongekende geweld om het leven gekomen en staat de teller van het aantal verloren levens nog niet stil.

De film naar aanleiding van het boek is al in de maak. Het scenario zal nog wel een paar keer aangepast moeten worden. Want alle historische feiten voor deze kroniek lijken – helaas voor familie en vrienden van de betrokkenen en de onschuldige omstanders – nog niet tot de geschiedenis te behoren.

Mocro Maffia‘, door Wouter Laumans en Marijn Schrijver, uitgeverij Lebowski

 

 

 

Mijn gekozen waardering € -

Joost van der Wegen (1970) is (onderzoeks)-journalist op het gebied van criminaliteit, politie en justitie, inlichtingendiensten, slachtofferschap, en drugsbeleid. Hij publiceerde hierover onder meer in Metro, Panorama, Crimelink en Vrij Nederland. Voor Crimesite schreef hij het boek 'Onder spanning’, over politiewerk en PTSS. In 2018 werden zijn verzamelde misdaadreportages gebundeld in ‘Moordboek’ (Just Publishers).