De Tweede Kamer is met reces gegaan zonder inzicht te hebben gekregen in de resultaten van het interdepartementaal beleidsonderzoek ZZP. Dat verhinderde de volksvertegenwoordiging niet om staatsecterais Wiebes groen licht te geven voor de vervanging van de Verklaring Arbeidsrelatie door een stelsel van modelcontracten. Dat en meer, in week 27.
De kogel is door de kerk: per 1 januari 2016 wordt de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervangen door een stelsel van modelcontracten. Het wetsontwerp Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties is deze week door Tweede Kamer aanvaard, zodat staatssecretaris Wiebes van Financiën door kan met zijn plan.
Het idee is dat er in elk geval per sector voorbeelden worden ontwikkeld van overeenkomsten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Als zij in de praktijk ook echt werken volgens die overeenkomst, garandeert de fiscus dat die relatie niet achteraf wordt gekwalificeerd als een verkapt dienstverband. Goedwillende opdrachtgevers lopen dan niet meer het risico met naheffingen en boetes te worden geconfronteerd.
Haken en ogen
Deze constructie wordt door de ZZP-bonden breed gedragen, maar volgens deskundigen zitten er nog wel wat haken en ogen aan. Een: de nieuwe wet zou wel eens kunnen leiden tot een wildgroei aan modelcontracten. Twee: het is volstrekt onduidelijk hoe de Belastingdienst gaat controleren. Drie: er is niets geregeld voor de zzp'ers die werken via intermediairs.
Om tijdig te kunnen ingrijpen als deze "deregulering" niet blijkt te werken, diende Steven van Weyenberg (D66) een amendement in dat voorziet in evaluatie van de wet binnen drie jaar. Dat werd met algemene stemmen aanvaard. Hetzelfde kamerlid zag deze week een motie aangenomen om zzp'ers die vanuit loondienst starten, langer de tijd te geven hun arbeidsongeschiktheidsverzekering via het UWV voort te zetten.
Beleidsonderzoek pas na de zomer openbaar
Minder succes had Van Weyenberg met zijn poging minister Asscher te bewegen de resultaten openbaar te maken van het interdepartementaal beleidsonderzoek naar ZZP'ers. De ambtelijke werkgroep die daar meer dan een jaar aan heeft gewerkt is al weer twee maanden klaar, maar buiten een kleine kring direct betrokkenen weet niemand waar dat toe heeft geleid.
In een kort debatje liet de D66'er de minister wegkomen met de verklaring dat hij nu eenmaal niet alles tegelijk kan. Zoals het er nu uitziet wordt het dus wel Prinsjesdag, voordat het kabinet bekendmaakt hoe het verder moet met het ZZP-beleid.
Pierre Spaninks schrijft (bijna) iedere zondag over zzp’ers. Klik hier voor een overzicht en hier voor een abonnement.
Beeld: Risastla via Flickr (CC BY-SA 2.0)