In de aanloop naar Prinsjesdag ging het afgelopen week al volop over de koopkrachtplaatjes. Het schijnt dat zzp’ers er in 2016 gemiddeld 0,7% op vooruit gaan. Dat zou blijken uit delen van de Macro-Economische Verkenning waar RTL de hand op heeft weten te leggen.
“Het hangt van je persoonlijke situatie af hoe het uitpakt”
Eerder was de verwachting dat de meeste zzp’ers juist zouden moeten inleveren, net als andere mensen met een bruto-inkomen tot 35.000. Het kabinet heeft dat blijkbaar ondertussen gerepareerd. Maar: vooral met een verhoging van het kindgebonden budget. Dus wie wel een laag inkomen heeft maar geen jonge kinderen, is alsnog de klos.
Ondertussen zegt zo’n koopkrachtplaatjes ook weer niet alles. Als gemiddelde voor de totale groep van alle zzp’ers zal het best een eind in de richting komen. Maar die groep is ongelooflijk divers, en het hangt maar net van je persoonlijke situatie af hoe het in werkelijkheid uitpakt.
Harder werken, slimmer werken
Kijk naar vorig jaar. Toen is de koopkracht van de gemiddelde zelfstandige met 0,3% gestegen. Maar in dat gemiddelde zit een kwart dat er 14% op vooruit is gegaan, en een kwart dat er juist 13% op achteruit is gegaan. Ook die koopkrachtstijging van 0,7% die nu voor 2016 wordt verwacht is zo’n abstract gemiddelde.
Bovendien: het fijne van zzp’en is dat je vrij gemakkelijk je inkomen omhoog kunt krikken, met een beetje harder werken, en een beetje slimmer werken. Daar kan geen kabinetsbeleid tegenop.
VERDER IN HET NIEUWS
Straf op verstandig ondernemerschap
Er is het nodige te doen over de plannen van het kabinet met vermogensrendementsheffing, zeg de belasting die je moet betalen over de rente die je krijgt op je spaargeld. Kleine spaarders met een vermogen tot 25.000 gaan minder betalen, grote spaarders juist meer. Het omslagpunt ligt bij een “vermogen” van 100.000 euro.
Honderdduizend euro, welke zzp’er heeft zo’n bedrag op zijn spaarrekening? Daar zou je nog van staan te kijken. Volgens onderzoek van het CBS uit 2012 is die 100.000 euro zo ongeveer het bedrag dat de gemiddelde zzp’er aanhoudt als reserve. Alleen al om je bedrijfsrisico’s af te dekken heb je dat nodig. Wil je ook sparen voor je pensioen, dan moet je veel meer hebben.
Als het kabinet daar nog meer belasting over gaat heffen dan het nu al doet, is dat echt een straf op verstandig ondernemerschap.
De Prinsjesdag van de ZZP’er
Wordt dit de Prinsjesdag van de ZZP’er? Wie weet. De afgelopen twee jaar hebben de coalitiepartijen elkaar op dit dossier in een dodelijke omhelzing gehouden. Dat heeft tot veel onzekerheid in de markt geleid.
Waar is dit kabinet nog toe in staat, en wat betekent dat voor zzp’ers én voor hun opdrachtgevers ons? Dat maakt Prinsjesdag dit jaar spannender dan ooit.
In theorie is het nog steeds mogelijk dat staatssecretaris Wiebes en de ministers Asscher en Kamp dinsdag alsnog met een samenhangende visie komen op zelfstandigen zonder personeel. En dat ze dan zeggen: “Die zzp’ers, dat zijn ondernemers, daar heeft dit land behoefte aan, die geven we de ruimte”. In theorie.
Pierre Spaninks schrijft (bijna) iedere zondag over zzp’ers. Klik hier voor een overzicht in Blendle/Cafeyn.