Wat is het doel van de lezing over Het Nieuwe Werken en de training over werkrisico’s voor werkgevers?
Anke Meerding: ‘Organisaties willen groeien vanuit een controlerende sfeer naar een zelfsturende intrinsiek gemotiveerde structuur. Motivatie vanuit jezelf. Mensen hebben nu de middelen om op alle momenten van de dag te kunnen werken. Doel van de workshop is om werkgevers tools aan te reiken om hun werknemers te faciliteren bij het meer grip krijgen op hun eigen werk. Zodat mensen niet het gevoel krijgen geleefd te worden, maar dat zij vanuit hun eigen motivatie weten waar hun kracht ligt, waar ze energie van krijgen en hoe ze plezier hebben in hun werk. Als ze dat weten biedt dat het houvast om zelfmanagement te voeren op hun eigen werkplek.’
Nu met nieuwe media als smartphones, laptops en Tablets is een vaste werkplek niet meer echt nodig, wat zijn de voordelen van flexwerken?
De voordelen zijn vrijheid en autonomie om je tijd in te delen en je werk zelf te organiseren.
De balans tussen werk en privé leven vervaagt, wat kunnen daar de consequenties van zijn?
A.M.: Als de balans tussen werk en privé vervaagt, is het voor mensen moeilijker om te ontspannen, waardoor professionals teveel werken en uit balans raken, hun plezier en energie verliezen. Een ideale voedingsbodem voor een burn-out.
In jouw lezing over Het Nieuwe Werken wordt een pleidooi gehouden voor werken vanuit passie, een sterke innerlijke motivatie en een goede zelfdiscipline. Waarom zijn deze eigenschappen belangrijk?
A.M: Als je werkt vanuit passie krijg je plezier en energie van je werk. Dat geeft voldoening en dat maakt mensen gelukkig. Een werknemer die met passie werkt en die voldoening krijgt uit dat werk, die heeft meer uitstraling en impact. Zo herinneren de meeste mensen zich nog wel de docent, die echt van zijn vak hield en met passie lesgaf. Zo herinner ikzelf mijn geschiedenisleraar, die mij heeft laten zien hoeveel waarde er ligt in de verhalen en opgedane kennis uit het verleden. Naar bedrijven door vertaald, dat zijn werknemers die met liefde hun vak uitoefenen.
Door de stortvloed van informatie in de media en ook door sociale media, dreigt een overkill en daarmee een kans op burn-outs. Hoe kun je bepalen waar je grenzen liggen?
Door vanuit je intrinsieke motivatie, te bepalen wie je bent, wat je wilt en hoe je wilt leven. Daar horen ook keuzes bij over de afwisseling van werk-, sport- en ontspanningsuren.
In je lezing is een belangrijk onderdeel het hoofdstuk: ‘van je grenzen en strategie bepalen vertalen naar gedrag’. Enkele kernwoorden zijn onafhankelijkheid, besluitvaardigheid, resultaatgerichtheid, flexibel gedrag en netwerken. Kun je in het kort ingaan op deze vijf sleutelwoorden en het belang ervan?
A.M: Onafhankelijkheid: durven te denken en handelen vanuit je eigen kracht, niet vanuit ‘pleasen’ en aanpassing. Juist door ‘pleasing’ en aanpassing gaat veel kracht van mensen verloren en komt hun werkelijke talent niet voldoende in beeld. Door onafhankelijkheid te stimuleren kunnen mensen hun verborgen talenten tonen.
Besluitvaardigheid: in de veelheid van informatie keuzes leren maken, wat doe ik wel en wat niet, wat doe ik nu en wat doe ik later, wie betrek ik erbij en wie niet.
Resultaatgerichtheid: richtlijn voor al het handelen in een bedrijf zijn natuurlijk de bedrijfsvisie, missie en doelen. Waar wil het bedrijf naartoe? Wat zijn de doelen dit jaar. Belangrijk is dat werknemers deze doelen kunnen vertalen in hun bijdrage daaraan. Vanuit je intrinsieke motivatie. Flexibel gedrag is nodig om in te kunnen spelen op dat wat nodig is, situationeel handelen zou je kunnen zeggen.
Netwerken is nodig omdat mensen de sociale binding kunnen verliezen met collega’s. Waar mensen voorheen even bij elkaar langsliepen op de afdeling, werken mensen nu op flexibele werkplekken en is het zaak om initiatief te nemen om mensen te betrekken bij je werk, te sparren over je werk. Dat gaat niet meer vanzelf, dus moet je dat organiseren.
Wat hoopt en verwacht het Kantoor van Nu met het geven van deze training/lezing te bewerkstelligen?
A.M: Het Kantoor van Nu hoopt hiermee aandacht te vragen voor het ontwikkelen van competenties van werknemers om in de overkill aan informatie en keuzemogelijkheden, hun weg te vinden en zo de mensen te helpen aan meer plezier en energie in hun werk. Het Kantoor heeft vanuit deze visie op Het Nieuwe Werken haar training en coaching gebaseerd.
Zie ook http://hetkantoorvannu.nl/informatiebijeenkomst-update-werkgeversrisico’s-2016-2/