Aanvaring in raadzaal Veenendaal

VEENENDAAL — Voorafgaand aan de openbare vergadering van de raadscommissie op 14 januari heeft in de raadzaal van het gemeentehuis een aanvaring plaatsgevonden tussen fractieleider Roy Dielemans (D66) en Sjoerd Hania (inwoner van Veenendaal).

Sjoerd Hania (67) heeft daarop aangifte gedaan van mishandeling en bedreiging. Hania: ‘Uit het niets stond dhr. Dielemans voor mij. Hij duwde mij hardhandig twee keer achteruit. Hij schreeuwde emotioneel: ‘Jij komt niet in mijn huis, jij komt niet in mijn huis!’. Ik voelde mij ernstig bedreigd. Ik heb geen (zichtbaar) letsel. Ik heb alleen zere schouders en ben gechoqueerd.’

Volgens Dielemans (33) is er geen sprake geweest van een fysieke uiting en heeft hij Hania alleen emotioneel toegesproken. Nadat Dielemans Hania op 12 februari 2019 het woord ontnam, heeft hij ‘maandenlang last gehad van aanhoudende beledigende mails’, aldus Dielemans. Dielemans: ‘Dinsdag 14 januari 2020 liep dhr. Hania rakelings langs mijn huis. Hij keek daarbij indringend naar binnen. Hij maakte zwaaiende gebaren, terwijl mijn kinderen televisie zaten te kijken. Diezelfde dag zag ik dhr. Hania aan het begin van de avond bij de commissievoorzitter van die raadscommissievergadering staan. Toen ik dhr. Hania daar zag staan, ben ik op hem afgelopen. Ik heb hem uit emotie stevig aangesproken op zijn intimiderende gedrag en daarbij gezegd dat hij uit de buurt van mijn huis, vrouw en kinderen moet blijven.’

Bij navraag aan de burgemeester en andere getuigen, melden zij dat zij zich buiten dit conflict willen houden. Burgemeester Gert-Jan Kats: ‘De gemeente beschouwt het voorval als een persoonlijke kwestie tussen betrokkenen. Dit betekent dat we niet ingaan op de details van dit voorval.’

Mijn gekozen waardering € -