Afscheid van Barranquilla (3)

Mijn afscheid van het Caribische gebied van Colombia is incompleet zonder een ode aan de ezel én de ezelin. U zult verderop in dit stuk begrijpen waarom die laatste zo expliciet wordt genoemd.

Op het platteland in de Cariben is de ezel nog steeds een veel gebruikt lastdier. Hij werkt hard, dit dier, je ziet hem vaak sjouwen met enorme takkenbossen langs de kant van de weg, en zijn baasje er niet zelden ook nog bovenop. Een uitkomst voor de arme Colombiaan, die geen geld heeft om een auto te kopen. Al wordt de ezel ook wel verdrongen door de bromfiets. Maar de ezel beklimt hobbelpaadjes vol kuilen die steil omhoog en omlaag gaan. Dat redt de brommer niet. Verder is de benzine van het beest een stuk goedkoper dan de benzine van de brommer. Helemaal verdwijnen zal hij dus niet. De ezel fungeert in Colombia zelfs als mobiele bibliotheek.

Ook in de miljoenenstad Barranquilla, waar ik woon zie je nog ezels, voor karren met groenten en fruit of schroot, dat zijn baasje bij de mensen ophaalt om het later zo duur mogelijk te verkopen. Chatarraaaaaaaa!!! hoor je de baas dan roepen. Op het heetst van de dag staat de ezel onder de schaduw van een boom te eten of te rusten van zijn zware werkdag. Soms hoor je hem in de verte balken. Geen dier maakt zo’n raar geluid als de ezel, of het moet misschien dat andere lastdier zijn, de kameel.

Wat nog het meest tot veler verbeelding spreekt is de ezelin, die behalve lastdier ook seksuele partner van niet weinig mannen in de regio is. De Caribiërs noemen haar gekscherend María Casquitos (Maria Hoefjes).

Guasamayeta

Van oudsher zijn het puberjongens die hun eerste ervaringen niet bij een meisje durven uit te proberen en hun toevlucht nemen tot een ezelin, die niet klaagt of kritisch is. En, hebben mannen in de streek me verteld, de ezelin heeft een hele opwindende eigenschap, ze zuigt je verder naar binnen. Daarom geloven mensen ook dat het goed is om als jongeling seks met een ezel te hebben. Je penis wordt er groter van. En over hun (grote) penis raken de meeste mannen in het Caribische gebied maar niet uitgepraat. Ze hebben er ook een enorm woord voor: guasamayeta.

Normaal gesproken moet die seks met ezels na de pubertijd wel over zijn. Dan ben je zeker van jezelf en kun je gewoon met vrouwen naar bed. Maar sommige mannen krijgen er nooit genoeg van en blijven de ezelin opzoeken. Natuurlijk zijn er dan ook mensen die daar weer handel in zien en zo hoor je af en toe over het bestaan van een heus bordeel. Ik heb ze zelf nog nooit gevonden, die bordelen, maar dat is misschien wel de bedoeling. Want een beetje sneu is het, als je naar zo’n bordeel gaat. Wél las ik eens in een plaatselijke krant dat de burgemeester één van de belangrijkste klanten was van het ezelinnenbordeel.

Ezelfestival

Nu ik dit opschrijf, denk ik dat dit misschien wel heel schokkend is voor Nederlanders en dat mensen dit dierenmishandeling vinden. In Colombia heb ik er nog nooit iemand over gehoord, terwijl er toch steeds meer aandacht voor het dierenwelzijn is. De anti-stierenvechterslobby bijvoorbeeld is behoorlijk succesvol. In de hoofstad Bogotá is stierenvechten al afgeschaft.

Zij die zich zorgen maken over het lot van de ezelin moeten misschien bedenken dat de ezel behoorlijk forser geschapen is dan zijn menselijke evenknie. De ezel kan zelfs een merrie zwanger maken. Dat tekent zijn kracht. 

In San Antero, verder naar het zuidwesten aan de Caribische kust van Colombia, houden ze met Pasen het ezelfestival. Op het hoogtepunt wordt een optocht gehouden met verklede ezels. Niet om ze belachelijk te maken, hebben de dorpsbewoners me verzekerd, nee, om ze te eren, omdat ze belangrijk zijn in het dagelijkse leven. En dat verdienen ze.

Lees hier deel 1 en 2 van mijn afscheid van Barranquilla.

Mijn gekozen waardering € -

Wies Ubags (1962) werkt vanuit Brazilië voor oa het ANP. Ze is ook te horen op de Nederlandse en Belgische radio (vooral BNN, WNL en VRT).  Ze schrijft over ambitie in Latijns Amerika, in het klein en in het groot. Economische onderwerpen krijgen veel aandacht.

Geef een antwoord