Albanië is de snelstgroeiende vakantiebestemming van Europa

Albanië is steeds meer in trek bij toeristen. Vooral toeristen uit de voormalige Oostbloklanden lijken het kleine Balkanland steeds vaker te vinden. Door de extreem lage prijzen komen er ook steeds meer West-Europeanen naar het land. Een overzicht van wat u moet verwachten van toerisme in het land.

Veel Nederlanders zullen zich waarschijnlijk achter de oren krabben bij de gedachten van toerisme in Albanië. Toch is dat helemaal niet nodig. Steeds meer Nederlanders en andere toeristen lijken het land ontdekt te hebben. Dat wordt ondersteund door het feit dat er afgelopen jaar 25% meer toeristen naar het land kwamen in vergelijking met 2014.

Communisme

Albanië was tot 1992 het meest geïsoleerde land ter wereld. De toeristische sector functioneerde zoals dat nu in het huidige Noord-Korea gaat. Het kon toen alleen via sterk gereguleerde trips en op grote afstand van de plaatselijke bevolking. In Rinas, de Albanese versie van Schiphol, was zelfs een kapper aanwezig om buitenlanders van een ‘passend’ communistisch kapsel te voorzien.

In deze 23 jaar is er veel veranderd in Albanië. Maar toch staat de toeristische sector in haar kinderschoenen. Deze sector is nog niet zo ontwikkeld als de omringende buurlanden en dat is enerzijds vloek en anderzijds een geluk.

Wat staat u te wachten?

De voordelen van een vakantie in Albanië zijn er zeker. Allereerst is er nog geen massatoerisme, er is altijd plek en je eindigt nooit op overvolle stranden of kleine samengepakte habitats van toeristen. Met een kustlijn van 500 km is er met gemak een plekje te vinden om rustig aan het strand te liggen. Mocht dat niet rustig genoeg zijn dan kan je altijd nog een bootje huren om naar een afgelegen strand te gaan. Dan kan het zo gebeuren dat je een paar dagen ‘op een onbewoond eiland’ zit.

Ook zijn de prijzen een groot voordeel. Je kan voor een ongeveer tien euro uitgebreid dineren (inclusief consumpties) aan het strand of midden in de stad. Een hotel kamer kost begint vanaf ongeveer de zelfde prijs.

Het grootste voordeel van Albanië blijft wel haar ongekende schoonheid. Je kan in dit land eigenlijk voor alles terecht: van hoge bergen tot parelwitte stranden, van watervallen tot het bruisende nachtleven van Tirana.

Het kan beter

Ook al heeft het toerisme in Albanië zijn positieve kanten, zijn er ook een aantal mindere kanten. Allereerst is de service bedarend slecht. Als je in de watten wil worden gelegd dan moet je van te voren goed research doen waar je verblijft. Toch staat daar wel tegenover dat de gewone Albanees erg behulpzaam is en wil daar niks voor terug (in tegenstelling wat de Noord-Europeanen denken).

Toch is het raar dat de doorsnee Albanees nog steeds tegen ‘West-Europeanen’ opkijkt. Door de communistische isolatie is het nog maar 23 jaar geleden dat de eerste ‘echte buitenlanders’ naar Albanië kwamen. Het land heeft een enorme potentie om uit te groeien tot een serieuze vakantiebestemming, echter heeft het vooral tijd nodig zodat het land alles op een rijtje krijgt.

Mijn gekozen waardering € -

Vincent Triest is de enige Albanese correspondent werkzaam in Nederland. Geeft duiding aan gebeurtenissen in de Balkan en volgt op de voet de ontwikkelingen in Albanië, Macedonië en Kosovo. Corruptie, politieke intriges op de Balkan en de Europese integratie van de regio zijn de belangrijkste onderwerpen waar hij over schrijft.