Hij is stand up comedian, televisiemaker én natuurkundige. Een kwajongen die graag streken uithaalt. Dagelijks knutselt, klooit en experimenteert hij met technologie en mechanica. Lieven Scheire (1981) heeft van verwondering zijn werk gemaakt. Rotzooit hij maar wat aan, of heeft hij ook een missie?

STEUN RO

Lieven Scheire is een BV: Bekende Vlaming. In alle bescheidenheid. Vlaanderen is immers niet meer dan ‘de helft van een van de kleinste landen van Europa’. Hij maakte populair wetenschappelijke televisieprogramma’s als Scheire en de schepping (Vier) en recent De Schuur van Scheire (VRT). In Nederland kent het publiek hem als panellid – met filosoof Bas Haring – in BNN’s Proefkonijnen.

Ook maakte Scheire met Neveneffecten en Basta satirische televisie. In het Vlaamse collectieve geheugen gegrift, is de reportage waarbij telefonie-aanbieder Mobistar een koekje van eigen deeg krijgt. Vanuit een container, onhandig geplaatst voor de ingang van het Mobistar-hoofdkantoor, drijven Scheire en kornuiten als telefonische helpdesk de medewerkers van het bedrijf tot wanhoop. Wereldwijd bijna anderhalf miljoen YouTubers bekeken het Engels ondertitelde filmpje.

Scheire is een kwajongen die doet wat hij leuk vindt en daar en passant een groot publiek mee bereikt. Maar ook een natuurkundige die zich serieus kan verliezen in de grote en kleine vraagstukken van de wereld om hem heen. En met gepaste trots kan zeggen dat er een nieuw soort wandelende tak naar hem vernoemd is: de Lobofemora Scheirei. Maar dat terzijde.

Hoe komt een vrolijke jongen terecht in de doorgaans nogal serieuze wereld van de natuurkunde?

Erno Mijland (1966) is publicist. HijŒ schrijft voor verschillende onderwijsbladen, onder andere over toepassing van ict / technologie en didactiek. Daarnaast schreef hij – deels met anderen – meer dan vijftien boeken over onder andere gamen en opvoeden,Œcreatief denken en loopbaan.