Tanja van Bergen heeft voor de rest van haar leven genoeg gedronken. Sinds eind vorig jaar doet zij verslag van haar nieuwe, onbenevelde bestaan. Deel 10: het alcohol-gen grijpt als een dolleman om zich heen!

STEUN RO

Ze bedoelde het ongetwijfeld goed. Inlevend. Solidair. Maar o, wat viel het verkeerd toen een vriendin in een gesprek over mijn stoppen met drinken opmerkte: ‘Ik moet ook oppassen met wijn, hoor. Echt, ik ben zó verslavingsgevoelig.’

Trut, dacht ik. Ga je hier nu echt tegenover mij een beetje zitten koketteren met jouw alcohol-gen? Hoe durf je! Narrig hield ik haar voor dat ze eerder juist had verteld hoe goed ze van de wijn kan afblijven op avonden voor een belangrijke vergadering: ‘Zolang je dat zo gemakkelijk kunt, is er heus weinig om je zorgen over maken.’ En in gedachten sneerde ik erachteraan: met je mini-gennetje!

Pas een paar dagen later zag ik wat ik zélf in dat gesprek had zitten doen: mijn positie claimen op de apenrots van de drankzuchtigen. En dat was ook wel weer bizar gedrag, toch? Waarom zou je status willen ontlenen aan een verslaving?

Bij de Weight Watchers zit ook niemand te wachten op de dieetervaringen van Doutzen Kroes.

Tanja van Bergen (1961) heeft voor de rest van haar leven genoeg gedronken. In 2016 deed zij verslag van haar nieuwe, onbenevelde bestaan.