Alles voor een glimp van de koning van Marokko, Mohammed de 6e

Een paar gelukkigen mochten met hem op de foto, maar de meesten vingen alleen een glimp op van Sid Mohamed ben Hassan el-Aloui, oftewel de koning van Marokko. Menig Nederlands-Marokkaan haastte zich in het weekend van 25 maart naar Amsterdam toen bekend werd dat 'hun' koning Mohammed VI daar rondliep. Al sinds 1999 zwaait hij de scepter over Marokko en de manier waarop hij dat doet wordt bewonderd door Marokkanen over de hele wereld. 

Eén voor één heeft Mohammed de 6e de Marokkaanse bevolking voor zich gewonnen. Hij begon met de Berberse gemeenschap, de vroegere bewoners van Noord-Afrika, die hij na jaren van onderdrukking meer rechten heeft gegeven. Zo kregen ze in 2001 het ‘Institut Royal de la culture Amazighe’ dat de Amazigh cultuur onderzoekt en promoot. Vanaf 2003 wordt ook hun eigen taal, Tamazight, weer onderwezen.

Daarna heeft hij zich hard gemaakt voor betere vrouwenrechten. Zo kan een vrouw nu een scheiding aanvragen, wordt dat onder rechterlijk toezicht geregeld en is de huwbare leeftijd verhoogd van 15 naar 18 jaar.

Ook mannen vallen voor Mohammed de 6e; voornamelijk door zijn liefde voor jetski’s, golf en snelle sportauto’s. Hij draagt zelfs de bijnaam M6, wat een samenvoeging is van BMW en Mohammed de 6e.

Bij de jonge generatie heeft hij zijn populariteit vooral te danken aan zijn moderne looks, zegt Asmae, een jonge Marokkaanse die werkt in Rabat. “Hij kleedt zich modern, gedraagt zich modern en maakt Marokko moderner. Ik hoop dat ik hem ooit op een dag kan ontmoeten”. Die moderne uitstraling komt niet helemaal vanzelf; vorig jaar besloot het koningshuis hem en zijn familie een moderner imago te geven.

Connecties

Dat imago wordt in stand gehouden door zijn beroemde vriendenkring, waar de Amerikaanse rapper P. Diddy al jarenlang onderdeel van is. Aan deze connecties heeft de koning zijn populariteit grotendeels te danken, zegt Wouter Hazelhoff, voormalig consul-generaal in Marokko. “De Marokkanen zijn niet gek. Zij weten dondersgoed dat door alle connecties die Mohammed de 6e onderhoudt met Europa en Amerika, zij het meest welvarende land zijn van heel Afrika. Marokko staat dichter bij het Westen dan bij Afrika, en daar zijn ze de koning heel dankbaar voor.”

Toegankelijkheid

Uiteindelijk wordt de toegankelijkheid van de koning het vaakst genoemd als reden voor zijn populariteit. “Hij is aardig, vlot, spontaan en relaxt. Het is een fijne persoonlijkheid.” legt de Marokkaanse Sukaina van achter de receptie van de taalschool ‘Qalam Wa Lawh’ uit. Ze vergelijkt de huidige koning met de vorige. “Hij is niet zo bazig, arrogant en geen controlfreak, als Hassan de 2e. Hij geeft je gewoon een hand. Hij verwacht niet dat je hem op zijn hand kust, zoals Hassan de 2e wel deed.”

Hij geeft iedereen niet gewoon een hand, maar gaat ook met ze in gesprek en op de foto. Zijn Facebookpagina, die inmiddels 3,5 miljoen ‘likes’ heeft, staat vol met selfies van hem met onbekenden in Parijs, Tunesië, Frankrijk en de VS.

Daar is ook een foto met de Nederlands Marokkaanse kickbokser Ismael Ben Ali op te vinden. Hij kwam de koning op zijn boot tegen, toen hij op vakantie in Marokko was. “Toen ik de Marokkaanse koning van een jacht zag overstappen naar een andere boot, ben ik van mijn jetski afgesprongen en naar hem toe gezwommen. Ik mocht van de beveiliging niet op de boot komen, maar van de koning wel, hij hielp me op de boot. Daar mocht ik met hem op de foto; zelfs terwijl hij geen shirt aan had! Daarna vroeg hij mij hoe mijn vakantie was. Hij maakte een aardige en gastvrije indruk op mij; hij is volgens mij een chille man.”

Zichtbaarheid

De populariteit van Mohammed de 6e is in heel Marokko zichtbaar: niet alleen door de vele mensen die langs de weg staan als daar aangekondigd is dat de koning langs zal rijden, maar voornamelijk door de vele foto’s die je overal tegenkomt. Zijn beeltenis – de ene keer groter dan de andere – prijkt in elk station, overheidsgebouw en restaurants of café.

Die foto’s zijn overal te koop, het meest in winkels met kunst. Zo ook bij een kunstwinkel in Rabat. “Mensen komen vaak naar mijn winkel voor een foto van de koning, want ik heb veel verschillende. Zelfs als bezoekers alleen langskomen voor kunst, nemen ze toch ook vaak een foto van de koning mee naar huis,” vertelt de eigenaar trots.

In Rabat, links tegenover het station, bevindt zich de ‘Sahara Gallery’, een galerie met enkel foto’s van de koning. Mohammed de 6e is hier te bewonderen in portretvorm maar ook met zijn familie, wat erg gewaardeerd wordt. Hij is de eerste koning in Marokko die zijn familie in de bekendheid brengt, wat automatisch nieuwsgierigheid naar zijn vrouw en nakomelingen bij de bevolking oproept. Dat is ook een van de redenen dat de galerie zo goed bezocht wordt, volgens de bewaker.

De aanwezigheid van de koning houdt niet op buiten de muren van de galerie, een overheidsgebouw, station of restaurant. Ook thuis hebben Marokkanen negen van de tien keer een foto van de hoogheid aan de muur hangen of op een kast staan. “Dit doen we omdat we trots op hem zijn, we zijn blij dat hij onze koning is. Dat willen we graag laten zien aan mensen die ons huis, restaurant of onze winkel bezoeken,” verklaart de Marokkaanse Sukaina. “Maar het is een persoonlijke keus om zijn foto wel of niet op te hangen,” licht ze toe, “het is niet verplicht. We kijken ook niet gek op als we zijn foto niet in een huis zien hangen; dat zouden we waarschijnlijk niet eens merken.” De vraag of zij ook een foto van de koning heeft hangen thuis, vindt ze maar gek. “Tuurlijk hebben we dat, een hele grote zelfs!”

Mijn gekozen waardering € -

Correspondent Marokko e.o.