Dermatologen zien steeds meer jonge vrouwen die kampen met ernstige haaruitval en zelfs kaalheid. De helft van de vrouwen met haaruitval is jonger dan 40. De oorzaak is vaak onbekend, en kan volgens dermatologen te maken hebben met voeding, zonlicht, pilgebruik en/of stress. Ook hormonale veranderingen kunnen meespelen. Haarzakjes kunnen gevoelig raken voor DHT, een stof die wordt gevormd uit het mannelijke hormoon testosteron, dat ook in het vrouwelijke lichaam voorkomt. Deze vorm van haarverlies heet alopecia androgenetica. Bij mannen leidt het tot kaalheid, bij vrouwen neemt het haar geleidelijker af in dikte. De psychosociale impact van kaalheid bij vrouwen enorm is, variërend van sociale isolatie tot zelfmoordpogingen.
(Bron: AD)
Peggy (33) heeft last van haaruitval.
“Het begon zes jaar geleden. Ik had een dikke bos met lang haar, maar daar is nog maar weinig van over. De dermatoloog vertelde me dat ik alopecia androgenetica heb, en adviseerde de Diane-pil. Het hielp niets. Ik kreeg er alleen migraine van. Ik verlies nog altijd zo’n 200 haren per dag en check mijn haar voor zwarte puntjes. Een zwart puntje betekent dat er geen nieuwe haar voor in de plaats komt. Ik zie mijn haar met de dag dunner worden, en op sommige plekken kun je mijn hoofdhuid er doorheen zien. Ik ben enorm onzeker geworden en draag bijna altijd een petje. Laatst stootte iemand op een feestje per ongeluk mijn petje af. Ik was meteen in tranen. Ik durf ook geen relatie meer aan te gaan. Wie wil er nu een bijna kale vrouw? Haren beheersen mijn hele leven. Ik zie ze de hele dag, overal. Mijn bed zit vol, de borstel, mijn kleding, het doucheputje… Op Internet heb ik contact gekregen met andere vrouwen met dit probleem. Eentje vertelde dat het minder werd, toen ze zelf een positievere houding kreeg tegenover het haarverlies. Alsof haar hoofdhuid daarop reageerde. Sindsdien probeer ik heel hard positief te denken. Als ik iemand in een rolstoel zie, denk ik: stel je niet aan, het zijn maar haren! Maar als ik dan thuis in de spiegel kijk, zakt de moed me toch weer in de schoenen…”
Wat is er tegen te doen?
Er zijn allerlei shampoos, crèmes en pillen op de markt die beloven de haargroei te stimuleren en/of het verlies te vertragen. Een greep: Minoxidil, Aminexil en Nizoral. De middelen zijn duur en de meningen verdeeld. Een andere optie is haartransplantatie, waarbij gezonde huidplugjes met één of twee complete haren chirurgisch worden verplaatst naar kale zones. De behandeling is langdurig (en dus duur) en kan littekens veroorzaken. Veilige en goedkope opties zijn: inweven van haar of camoufleren met een product als Toppik het haar verdikt, waardoor het voller en gezonder oogt. Laat je in ieder geval altijd goed voorlichten over voor- en nadelen en eventuele bijwerkingen.
Deskundig advies krijg je bij gespecialiseerde haarklinieken zoals Het Haarkabinet en de Haarkliniek. resp www.haarkabinet.nl en www.haarkliniek.com
Op zoek naar lotgenoten? Op www.haarweb.nl kun je terecht met alle soorten haarproblemen van hirsutisme (overbeharing) tot trichotillomanie (de neiging je eigen haar uit je lichaam te trekken).
Foto van Gideon Hezekiah via Unsplash