Antigone van regisseur Ivo van Hove met Juliette Binoche in titelrol

In de Griekse tragedie Antigone van Sophokles (ongeveer 441 v. Christus), geregisseerd door Ivo van Hove speelt de Franse ster actrice Juliette Binoche de titelrol.

Antigone gaat over de familie van Oedipus, koning van Thebe. Oedipus heeft twee zonen, die zijn heerschappij willen overnemen: Polyneikes en Eteokles. In een bloedige machtsstrijd komen de broers tegen over elkaar te staan. Beiden sneuvelen hierbij. Hun oom Kreon wordt de nieuwe koning. Hij ziet Polyneikes als landverrader, omdat hij aan de verkeerde kant zou hebben gevochten. Kreon vindt dat hij daarom niet begraven mag worden. Polyneikes' lichaam is prooi voor de wilde dieren. Antigone , nicht van Kreon, vindt het een schande. Ieder mens heeft recht op een graf vindt zij. Koning Kreon en Antigone komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. 

Antigone vertegenwoordigt het individueel geweten versus het navolgen van staatswetten belichaamt door Kreon. De koning wil een nieuwe samenleving opbouwen, gebaseerd op wetten en veiligheid. Antigone toont door haar in opstand komen aan , hoe onredelijk en onmenselijk de blind nageleefde ratio kan zijn. 

Invoelbaar

Juliette Binoche vertolkt de hoofdrol op indrukwekkende wijze. Zij is vooral bekend van films als Bleu (uit trilogie) van Kieslowski, haar Oscar winnende rol in The English Patiënt van Minghella en onlangs Clouds of Sils Maria van Assayas. In de bloemrijke knappe vertaling van de Canadese dichter Anne Carson, weet ze de tekst invoelbaar te maken. Het ene moment schreeuwt ze het uit van woede en verdriet. In een andere scène komt Binoche dicht bij het publiek staan in een verstilde reflectie. Schijnbaar moeiteloos speelt zij een heel scala van emoties. Soms iets te zwaar aangezet. Maar het is bijna onmogelijk niet erg emotioneel te zijn, als je eigen overleden broer op onwaardige wijze wordt behandeld. 

Interactie

Andere sterke rollen zijn de blinde ziener Teiresias door Finbar Lynch en Obi Abili geeft  lakoniek en relativerend commentaar  als zwarte soldaat. De overige acteurs spelen adequaat hun rol. Opmerkelijk is dat de teksten meer monologen zijn dan dialogen. Op sommigen momenten na, wanneer er echt sprake is van samenspel. Het is niet duidelijk of regisseur van Hove hiervoor bewust gekozen heeft. Het acteren is na zo'n 21 eeuwen sterk geëvolueerd. Interactie is echt een woord van deze tijd.

Antigone is een fascinerende voorstelling. Met goed acteren, een gedecideerde regie en een fraaie scenografie (Jan Versweyveld). Het motto van Antigone is: " Om gelukkig te worden, moet je verstandig handelen en de Goden niet tarten".

Mijn gekozen waardering € -

Jaap Mees is filmmaker en freelance journalist. Voltooide de School voor de Journalistiek in Tilburg en de Filmacademie in Londen (regie/scenario). Maakte diverse korte en lange films, met name documentaires. Sommigen zijn vertoond in internationale filmfestivals in o.a Dublin, Londen, New York, Washington, Vancouver, Sitges, Utrecht en Manchester. Schreef voor diverse filmsites zoals Talking Pictures, NFTVM site en het filmblad Skrien. Nu Reporters Online, Cultuurpers.nl en Blendle/Cafeyn. Hij maakt ook opdrachtfilms voor musea en culturele instellingen. Zie website www.free-spirits-film.eu

Geef een reactie