Art Gouda een unieke kunstviering van vijf weken

In het monumentale voormalige weeshuis en oud bibliotheek in Gouda wordt in de maand mei een uniek kunstevenement gehouden. 45 landelijke en enkele internationale beeldende kunstenaars werken in dit leegstaand gebouw en maken een vierdaagse expositie samen. Van 2 tot en met 5 juni. Uw verslaggever maakte een korte film voor bij deze tentoonstelling.

Gouda is een actieve stad op het gebied van kunst. In het nabij gelegen Museum Gouda vindt een grote Erasmus tentoonstelling plaats.(t/m 26 juni). Het goed lopende karakteristieke Filmhuis bestaat bijna 40 jaar. Er zijn talrijke galeries in de binnenstad en de kunststichting Firma van Drie is een actieve organisatie, die meer dan 120 leden telt en expo’s van drie weken op touw zet.

Initiatiefnemers en kunstliefhebbers Rolf van der Mije en Trude Linde kwamen op het idee voor Art Gouda. Geassisteerd door de flamboyante en betrokken PR/ Communicatie man Kris van der Hart en toegewijde project assistent Wendy Speksnijder. Directeur van Museum Gouda Gerard de Kleijn droeg het thema Verweesd aan. In het Erasmusjaar, Erasmus was zelf een wees, een actueel thema. Denk ook aan de gigantische Exodus van vluchtelingen over de hele wereld. Die vaak ver van huis en haard in erbarmelijke omstandigheden moeten zien te overleven. Het grootste probleem van deze tijd en een uitdaging voor medemenselijkheid van de Westerse landen.

Verweesd
Het oude sfeervolle weeshuis met zijn prachtige ossenbloedrode luiken en zijn verstilde binnenplaats is een uitgelezen locatie. De kunstenaars komen en gaan en hebben elk een plekje in het monumentale pand ingenomen. De opdracht is een korte documentaire/ ‘making of film’ te maken van 15-20 minuten, die bij de expositie gedraaid gaat worden. Onmogelijk om in zo’n kort tijdsbestek zoveel kunstenaars te belichten, dus bouw ik de film op in lagen. Eerst loop ik wat rond en doe wat impressies op. Organisator Rolf van der Mije maakt een rake opmerking bij de opening: probeer verder te kijken dan iets alleen maar mooi of niet mooi te vinden.

Ik besluit al vrij snel een keuze te maken uit enkele kunstenaars die er regelmatig werken. Binnen die groep springen sommigen er uit. Net als in fictie moet je de personages in een documentaire kiezen op persoonlijkheid, het vermogen goed te kunnen vertellen en natuurlijk moet de kunst die gemaakt wordt door hen je ook boeien. De korte film wordt opgedeeld in drie hoofdmoten: de voorbereidingen, het werk proces en het thema verweesd. De camera houdt van de energie die vrijkomt als je iemand geconcentreerd ziet werken.

Vindingrijk
Videokunstenaar Robin Weijers valt op door zijn gedegen research naar de historie van het oude weeshuis. Hij maakt een grote kooi van metaal en zwart plastic met daarin op meerdere schermen getoond de reacties van een geadopteerd Zambiaans meisje uit zijn dorp op citaten door hem gevonden over het oude weeshuis. Niet echt een prettige plaats om te wonen door het veelal strenge regime. Typerend is het feit dat op een gegeven moment 10 van de 24 wezen probeerde te vluchten. De kooi installatie is indrukwekkend en integer gemaakt. Jitske Bakker tekent een reusachtige boom, heel fijntjes met houtskool op een gigantische rol papier, bevestigt aan mooie oude balken in het plafond. Er mogen geen spijkers in de muren worden aangebracht, dus moeten de kunstenaars vindingrijk zijn.

Groot hert
Stef Fridael is een getalenteerde schilder uit Eindhoven met een goed verhaal. Zijn onderwerp is een klassiek uitziend vervallen gebouw met een groot knap geschilderd hert erin. Hij gebruikt meerdere technieken tekenen, schilderen, design en air-brush. Gebaseerd op een jeugdherinnering en met als thema de mens, die zijn sporen achterlaat door de bouwwerken die hij maakt en die door de natuur weer worden terugveroverd. Als voorbeeld geeft hij Tsjernobyl waar beren en andere dieren de leegstaande kerncentrales bewonen.

Ook erg interessant is de kunstenaar Harry Stangenberger die abstracte geheel eigen werken maakt. Als je ze ziet zal je ze niet snel meer vergeten. Op natuurlijke en mysterieuze wijze gerealiseerd. Art Gouda bruist van het talent. Kunstenaars als Pim Trooster die kleurrijke en prachtige mozaïeken maakt van huisafval. Er zijn meer kunstenaars die uit weggegooide spullen, waar niemand naar omkijkt iets weten te creëren. Zoals Arjenne Vossepoel die zwarte doosjes maakt met allerlei poëtische en ook bijzondere voorwerpen. Ontroerend zijn haar kleine wezentjes in potjes van roze Fimo klei.

Magie
Magisch is een zandsculptuur van Miriam Lampe, zij onderzoekt de thema’s warm en koud, licht en donker, gewenst en ongewenst. Betoverend zijn de ‘landscapes’ van Monique van der Mije gemaakt op een organische wijze in een glazen aquarium en dan gefotografeerd met speciale technieken. Dat kun je ook zeggen voor fotograaf Udo Prinsen, die overal cameraatjes (soms zelfgemaakt) opstelt in en buiten het gebouw en de lens urenlang laat openstaan. Over magie gesproken. En zo is er nog veel meer moois, eigenwijs, soms verontrustends en onverwachts aan te treffen. Vergeet ook de authentieke eigenzinnige foto’s van Henri Boere niet te bekijken in de aankomsthal en uiteraard mijn eigen film getiteld ‘Een ontdekkingsreis door het oude weeshuis’. Art Gouda is een viering van de kunsten. Gaat dat zien!

Voor meer informatie zie www.artgouda.com

Mijn gekozen waardering € -

Jaap Mees is filmmaker en freelance journalist. Voltooide de School voor de Journalistiek in Tilburg en de Filmacademie in Londen (regie/scenario). Maakte diverse korte en lange films, met name documentaires. Sommigen zijn vertoond in internationale filmfestivals in o.a Dublin, Londen, New York, Washington, Vancouver, Sitges, Utrecht en Manchester. Schreef voor diverse filmsites zoals Talking Pictures, NFTVM site en het filmblad Skrien. Nu Reporters Online, Cultuurpers.nl en Blendle/Cafeyn. Hij maakt ook opdrachtfilms voor musea en culturele instellingen. Zie website www.free-spirits-film.eu