Axel Flóvent: “IJslandse popmuzikanten zijn erg ambitieus. Ik ook”

De IJslandse popmuzikant Axel Flóvent (20) wordt op dit moment gezien als de grote belofte in de popmuziek. Zijn single 'Forest Fires' is op Spotify al ruim 3 miljoen keer beluisterd. Flóvent werkt op dit moment, gedeeltelijk in Amsterdam, aan zijn eerste album. Popjournalist Peter Schavemaker van Reporters Online sprak met Axel Flóvent.

Je EP ‘Forest Fires’ is zeer succesvol. Ik las dat je ook bezig bent met een album.
“Dat klopt. Op dit moment ben ik regelmatig in de studio te vinden om nieuwe liedjes op te nemen en met nieuwe producers te werken. Ik heb recent ook opgenomen in Amsterdam en samengewerkt met de Belgische producer Hans Francken.”

In januari 2016 speelde je op Eurosonic en Nordic Delight. Waarom speel je zo graag in Nederland?
“Ik vind het geweldig om voor een Nederlands publiek op te treden, ze altijd aardig voor ons. Het Nederlandse poppubliek begrijpt ook onze muziek. Nederland is, muzikaal gezien, voor mij een grote inspiratiebron.”

Geldt die inspiratie ook voor de legendarische muzieksteden Nashville, Chicago – onderdeel van een kleine Amerikaanse tournee en Austin – optreden tijdens het vermaarde SXSW Festival, waar je recent speelde?
“Het was geweldig om in die steden te spelen, vanwege inderdaad de muzikale geschiedenis. Overal is muziek te horen. Deze steden hebben mij geïnspireerd om nieuwe liedjes te schrijven. De liedjes op mijn EP zijn helemaal geïnspireerd op de sfeer in IJsland.” (Flóvent speelde ook al in Canada, Polen, Engeland, Denemarken, Noorwegen, red.)

“Nederland is, muzikaal gezien, voor mij een grote inspiratiebron”

De track ‘Beach’ is geschreven in Hallormstadur, een klein plaatsje in het noorden van IJsland, midden in het bos.
“De sfeer, de muziek, cultuur van IJsland en de isolatie van die opnameplek komt terug in ‘Beach’ en de andere nummers op de EP. Dat geluid herinnerde mij aan de plekken waar ik was bij het schrijven en opnemen van de tracks, niet alleen Hallormstadur maar ook Húsavik, mijn geboorteplaats. Hierdoor is ‘Forest Fires’ inderdaad persoonlijk op twee manieren; door mijn persoonlijke teksten en opname- en schrijfplekken in IJsland die voor mij bijzonder zijn.”

De track ‘Dancers’ heeft als enige track op de EP een elektronisch geluid. Is de elektronisch muziek een kant die op wilt gaan?
“Misschien gaat elektronische muziek een rol spelen op mijn eerste album, maar ik ben nog op zoek naar de juiste sound.”

Je gaat in Amsterdam en andere plekken buiten IJsland opnemen. Hierdoor verlaat je je dierbare IJslandse opname- en schrijfplekken.
“De nummers voor het album zijn al geschreven op die IJslandse plekken, ik neem ze nu mee naar plekken over de hele wereld die mij muzikale inspireren. Dat is bijzonder.”

“Voor mij was het noodzakelijk om buiten IJsland muzikaal mijn vleugels uit te slaan”

De IJslandse popmuziek is interessant. Steeds meer bands breken door, zoals Audur, Karó, Vök en Bird. Jij bent recent genomineerd voor de award Iceland New Comer of The Year. Hoe zou je de situatie van popscene in IJsland willen omschrijven?
“Ik weet niet hoe die situatie moet omschrijven. De popscene in IJsland is heel breed, er zijn heel veel bands die vooral buiten IJsland hun succes zoeken. Je kunt in IJsland zelf geen succesvol popmuzikant zijn, daar is het land en de popscene te klein voor. Er zijn ook niet genoeg (pop)zalen om muziek te spelen. IJslandse popmuzikanten zijn erg ambitieus, ik ook. Voor mij was het noodzakelijk om buiten IJsland muzikaal mijn vleugels uit te slaan. Ik kreeg in IJsland geen enkele aandacht, totdat ik in de zomer van 2014 een contract tekenende met de Engelse platenlabel Trellis, speelde op het Iceland Airwaves festival in 2015 en bleek dat mijn muziek buiten IJsland steeds succesvoller werd.”

Heb je plannen om je thuisbasis Reykjavik te verlaten voor een stad op het vaste land in Europa?
“Ik sta hier wel voor open.”

“Ásgeir heeft mij advies gegeven”

Heb je met Ásgeir of andere IJslandse popgrootheden gesproken over je muziek?
“Ik heb een paar keer met Ásgeir gesproken, dat was geweldig. Ik ben een groot fan van zijn muziek en hij vindt mijn muziek goed. Ásgeir heeft mij advies gegeven op welke manier ik mijn platen het beste kan opnemen.”

De single ‘Forest Fires’ is al meer dan 3,8 miljoen keer beluisterd op Spotify. Realiseer je je inmiddels dat dit tien keer zoveel mensen zijn als alle inwoners op IJsland?
“Dat getal is nog onwerkelijk voor mij. (lacht) Ja, het is erg grappig dat het aantal Spotify luisteraars tien keer zoveel mensen zijn als er inwoners IJsland zijn.”

‘Forest Fires’ is ook al gebruikt in de Amerikaanse televisieseries Grey’s Anatomy en The Vampire Diaries. Hoop je dat dit helpt bij een doorbraak in de Verenigde Staten?
“Het heeft al gezorgd voor veel Amerikaanse aandacht voor mijn liedjes. Persoonlijk wil ik eerst Europa veroveren en hopelijk hierna Amerika.”

IJslanders zijn van nature ingetogen. Geldt dat muzikaal gezien ook voor jou?
“Ja, zo ben ik ook. Ik wilde ook eerst rustig de tijd nemen om mijn EP op te nemen en alvast liedjes te schrijven voor mijn album. Ook het album wil ik rustig opnemen en geen overhaaste beslissingen nemen. Mijn eerste album moet helemaal goed worden.”

https://www.facebook.com/AxelFlovent

Mijn gekozen waardering € -

Peter Schavemaker (1967) is een media-, popmuziek-, theater- en internationaal animatiejournalist, moderator en radiopresentator. Op 14 februari 2018 verscheen zijn 512-pagina tellende eerste boek 100 jaar Hilversum Mediastad. Hij schrijft/schreef voor ZippyFrames.com, Animation Magazine, Helsinki Times, Müürileth, Spreekbuis.nl, Dagblad De Gooi- en Eemlander, De Telegraaf, AD, VARA Gids, Radio2.nl, HUMO, Broadcast Magazine, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, en verschillende regiokranten.