Op 1 oktober overleed de legendarische Franse chansonnier Charles Aznavour. Auteur, maar bovenal francofiel, Bart van Loo beschrijft in zijn boek Chanson Illustrée (verschenen in 2004) de geschiedenis en invloed van het Franse chanson. Muziekjournalist Peter Schavemaker interviewde Bart van Loo.

Je noemt Charles Aznavour, op pagina 180, in je boek ‘De kleine lelijke man met een mistige schorre stem’, maar ook ‘De troubadour van herinneringen’. Zijn nummer ‘Non, je n’ai rien oublié’ uit 1971 is een van je favoriete chansons. Is hij een inspiratiebron geweest om het boek te schrijven, waarvan de ondertitel ‘Een gezongen geschiedenis van Frankrijk’ is?

“Ja. Charles Aznavour is de troubadour van het verleden. Hij weet dat het verleden een jas is die je aan hebt en nooit aan de kapstok kunt hangen. Ik heb Aznavour beter leren kennen bij het schrijven van het boek. Hij is een goede tweede na Brel.”

Ik heb Aznavour beter leren kennen bij het schrijven van het boek.

Jacques Brel noem je een ‘genie’. In Nederland is hij wellicht de meest bekende Franse zanger, bijvoorbeeld door zijn vertolking van ‘Amsterdam’ en de nummers die Liesbeth List van hem heeft gezongen, zoals ‘Mijn Vlakke Land’ en ‘Ne Me Quitte Pas’.

Peter Schavemaker (1967) is een media-, popmuziek-, theater- en internationaal animatiejournalist, moderator en radiopresentator. Op 14 februari 2018 verscheen zijn 512-pagina tellende eerste boek 100 jaar Hilversum Mediastad. Hij schrijft/schreef voor ZippyFrames.com, Animation Magazine, Helsinki Times, Müürileth, Spreekbuis.nl, Dagblad De Gooi- en Eemlander, De Telegraaf, AD, VARA Gids, Radio2.nl, HUMO, Broadcast Magazine, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, en verschillende regiokranten.