Steeds vaker moeten Thai het gevang in wegens beledigen van de koning. Maar ook buitenlanders lopen flink risico. Een foutje is zo gemaakt. Lees dit artikel en voorkom ellende!

STEUN RO

Dit stukje kan celstraf opleveren. Of verbanning uit het land van de Glimlach. Bevriende Thaise journalisten adviseerden dit artikel over de Wet tegen Majesteitsschennis in Thailand niet te schrijven. Want voor dat je het weet formuleer je iets zo, dat het als een belediging kan worden opgevat van de koning of zijn familie.

Een van hen bezorgd: ‘Iemand die kwaad wil kan naar de rechter stappen, alleen al omdat lezers zouden kunnen denken dat je de koning beledigt. Dan arresteren ze je direct. In het beste geval zetten ze je over de grens en kom je het land nooit meer in. En anders kun je voor heel lang op reportage in een beruchte Thaise gevangenis’

Voor de goede orde: De schrijver respecteert de Thaise koning zeer alsmede de hoge achting die Thai hebben voor hun koning.

Ook toeristen lopen kans op vervolging

Jos Campman zoekt de ware aard van Thailand en de Thai. Die is vaak bikkelhard. Soms ontroerend lief. Maar altijd anders dan je denkt. Typisch Thailand gaat verder waar reisboeken en blogs stoppen. Onmisbaar voor nieuwe Thailandgangers. Een feest van herkenning voor vaste bezoekers, expats en pensionado’s.