‘Berenmeisje’ April is gedreven maar erg naïef

April Wood heeft een antenne die maar weinig mensen bezitten: ze voelt tot in haar vezels hoe de aarde lijdt onder klimaatverandering en menselijk handelen. Het verdwijnen van de natuur gaat haar – letterlijk – niet in de koude kleren zitten. Maar die betrokkenheid op de wereld wordt lang niet door iedereen gewaardeerd. Sinds bekend werd dat ze een ijsbeer op de Noordpool redde en ze tijdens een spreekbeurt een berenbrul imiteerde, wordt ze spottend het berenmeisje genoemd.

Terug van de Noordpool kan April die geredde ijsbeer (‘Beer’) maar niet loslaten. De band die ze met hem ontwikkelde, is zo sterk en speciaal dat ze hem soms in haar verbeelding hoort brullen. Als ze op een nacht wakker wordt omdat ze de roep van Beer denkt te horen, móét ze terug naar Spitsbergen. Wat er met Beer aan de hand is weet ze niet, maar ze voelt instinctief aan dat hij haar hulp nodig heeft.

Dat April de wereld toch een beetje weet te redden, is meer te danken aan de mensen om haar heen dan aan haarzelf.

Halsoverkop vliegt April met haar vader naar het ijskoude werelddeel, waar ze in haar wanhoop en naïviteit de ene na de andere domme fout maakt. Dat ze het avontuur overleeft en de wereld toch een beetje weet te redden, dankt ze dan ook meer aan de mensen om haar heen dan aan zichzelf.

Drammerig met een doel

Eerlijk is eerlijk, met haar gedrag is April geen goede ambassadeur van jongeren die begaan zijn met het klimaat. Drammerig en naïef als ze is, weet ze in weinig tijd vooral antipathie en meewarigheid op te wekken. Maar gedreven is ze wel en ach, ‘Op zoek naar Beer’ is uiteindelijk maar een boek.

Het is de verdienste van Hannah Gold – die eerder hoge ogen gooide met ‘De laatste beer’ – dat April nooit helemaal afstotelijk wordt. Haar drammerigheid dient immers een doel: duidelijk te maken welke immense gevolgen klimaatverandering heeft voor mensen en dieren. In die kernboodschap van Gold is het meisje uiteindelijk vooral instrumenteel.

Leerzaam en urgent

Het goede nieuws is dat April alle ontberingen overleeft en zelfs Beers stamhouder weet te redden. Blijft natuurlijk de vraag of er voor hem nog toekomst is nu de ijskappen smelten. Dat weet alleen April, die na haar tweede avontuur in het poolgebied definitief vertrekt naar de ijskoude wereld die ze in haar hart heeft gesloten.

‘Op zoek naar Beer’ bevat veel verwijzingen naar het eerste avontuur. Dat maakt het wat lastig om het boek zelfstandig te lezen. Maar voor wie wil weten hoe de vlag er op de Noordpool bijhangt (en hoe je het klimaat niet gaat redden) is ‘Op zoek naar Beer’ leerzaam en urgent genoeg. Al blijft de boodschap dat we maar één wereld hebben en dat het verlies daarvan een ramp betekent eenzijdig en weinig hoopgevend voor jonge lezers.

Boekgegevens

Boektitel: Op zoek naar Beer
Auteur: Hannah Gold
Uitgeverij: Volt
Jaar van uitgave: 2024
Aantal pagina’s: 352
Prijs: € 18,99

Mijn gekozen waardering € -

Studeerde Political Sciences. Is erg geïnteresseerd in maatschappelijke en technologische ontwikkelingen en de toepassing daarvan –met sterke nadruk op burgerrechten. Wat mág delft namelijk te vaak het onderspit in de discussie met wat kán. Rond dit thema komen overheid en bedrijfsleven al snel bovendrijven.