Berichtgeving over Macedonië staat bol van onwaarheden

In de Macedonische stad Kumanovo vond er op 9 mei een schietpartij plaatst tijdens een operatie van de politie tegen een gewapende groep. Volgens de Openbaar Aanklager worden er nu al fouten gemaakt bij het onderzoek. Alle fabeltjes ontkracht.

Tijdens de schietpartij werden acht Macedonische politieagenten en veertien van de gewapende mannen gedood. Ook raakte er 37 agenten gewond en die worden nu in het ziekenhuis van Skopje behandeld aan de verwondingen. Toch is er veel onduidelijk over wat er nou precies is gebeurd en wordt er onterecht met de beschuldigende vinger naar Albanese ‘separatisten’ gewezen. 

Kosovaarse bevrijdingsleger

Al snel werd door het ministerie van Binnenlandse Zaken met het beschuldigende vingertje naar de Albanese separatisten gewezen. De Albanezen vochten namelijk in 2001 tegen de Macedonische autoriteiten voor meer erkenning en rechten, die later vastgelegd werden in de wapenstilstand gesloten in Ohrid. Verschillende media hebben hier zelfs een stapje bovenop gedaan, zo stelde De Volkskrant dat de gewapende mannen deel van het Kosovaarse Bevrijdingsleger waren. Dat was een groep in Kosovo die in 1996 de wapens oppakte om zo eigenhandig het 'onrecht' in Kosovo te stoppen. Aan het eind van de oorlog waren er meer dan 10.000 etnisch Albanezen gedood en 90 procent van de bewoners werden ontheemd.

Kotevski, de woordvoerders van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Macedonië zei dat gewapende mannen deel uitmaakten van de 113-de brigade van het UÇK. Dat was een brigade van het Kosovo Bevrijdingsleger die actief was in Drenica tijdens de Kosovo-oorlog en ontbonden in 1999. Deze brigade stond bekend zwaar gevechten te hebben geleverd tegen het Joegoslavische leger.

Ook moet er worden opgemerkt dat Kotevski met geen enkel bewijs is gekomen of de mannen deel waren van deze brigade. Het is bijna onmogelijk om te controleren of het waar is wat de woordvoerder zegt en zelfs als dit klopt is het nog maar de vraag of ze het Kosovaarse Bevrijdingsleger vertegenwoordigen. Die brigade is immers in 1999 opgehouden te bestaan.

‘Albanese separatisten’

Ook werd al snel de conclusie getrokken dat de gewapende mannen zouden vechten voor een onafhankelijk Albanees gebied in Macedonië. Feit is dat alle mannen die deel hebben genomen aan de strijd etnisch Albanezen waren en zijn er onder de gewapende mannen volgens het ministerie staatsburgers van Kosovo en Albanië.

Dagen na de bloedige schietpartij zijn er echter nog te weinig details bekend om van separatisten te spreken. De gewapende mannen ‘op de grond’ hebben geen enkel statement gemaakt en nergens is de vlag van Albanië gehesen. Dat enkele mannen op het legeruniform een klein rond logo met de Albanese vlag droegen is niet genoeg om als separatist te worden bestempeld.

Albanezen zijn machtig

Het is ook helemaal niet voor de hand liggend dat de Albanese rebellen uit 2001 weer de wapens oppakken. De hoogste commandant van de rebellen, Ali Ahmeti, is nu de belangrijkste coalitiegenoot van Premier Gruevski. Zijn partij die uit etnisch Albanezen bestaat is met vijftien parlementsleden essentieel voor het overeind houden van de regering. Het zou voor de etnische Albanezen veel makkelijker zijn om gewoon te stoppen met de coalitie en de regering te laten vallen.  

Dat Ahmeti een belangrijke factor is in de Macedonische politiek is na overleg van de veiligheidsraad van het land opnieuw gebleken. Samen met de Menduh Thaci, leider van een andere ‘Albanese’ partij in het land, trok hij op om tot een gezamelijk 'statement' te komen. Die is er uiteindelijk gekomen en zowel oppositieleider Zaev als Premier Gruevski hebben hieraan meegedaan. 

Fouten

In Macedonische media kwam echter naar buiten dat er nu al fouten zijn gemaakt en dat cijfers van de overheid tegenstrijdig zijn. Premier Gruevski melde namelijk dat er veertien doden onder de 'terroristen' gevallen waren. De Openbaar Aanklager in Skopje ontkent dat echter en stelt dat dit er 'maar' tien zijn. Volgens de Openbaar Aanklager is de fout gemaakt door lijken dubbel te tellen, ze stellen dat ze maar tien lichamen geborgen hebben, echter blijft de regering aan haar oude cijfers vasthouden. De aanklager hammert er op dat deze instantie de wettelijke plicht heeft dergelijke getallen te publiceren en niet die van de regering.

Mijn gekozen waardering € -

Vincent Triest is de enige Albanese correspondent werkzaam in Nederland. Geeft duiding aan gebeurtenissen in de Balkan en volgt op de voet de ontwikkelingen in Albanië, Macedonië en Kosovo. Corruptie, politieke intriges op de Balkan en de Europese integratie van de regio zijn de belangrijkste onderwerpen waar hij over schrijft.