Besmettelijk

Op 31 juli 1856, overlijdt Daniel Pruimers na een ziekbed. Hij is dan nog maar 28 jaar

Dadelijk gevaar heeft de dokter mij gezegd was er echter nog niet

Je zou het soms haast uit het oog verliezen. De geschiedenis van de mensheid wordt getekend door de gevolgen van infectieziekten. De grote geschiedenis, maar ook kleine geschiedenissen. Het zijn niet alleen virussen, maar ook bacterien. Zoals de tuberkelbacterie die tuberculose veroorzaakt. Zoals de tuberkelbacterie die tuberculose veroorzaakt. Met vaak op de voorgrond staand de problemen met longen.
De Barones en de Dominee
Ik denk daarbij aan het geweldige boek van Wim Coster met de titel ‘De barones en de dominee’ waarin de misere begint als de echtgenoot van de barones Jeanette -geboren van Dedem- een jaar na hun huwelijk op zondag 31 juli 1856 overlijdt aan tuberculose. Daniel Pruimers is dan nog maar 28 jaar. In een smartelijke brief schrijft Jeanette aan haar vader over het ziekbed in de laatste dagen van haar man.
Hier een fragment van de brief die Jeanette aan haar vader schreef.

Transcriptie
Lieve vader!
De dokter vond mijn lieve patient gisteren nogal hetzelfde; zijn krachten echter worden minder, de pols altijd veel te snel. Met het hoesten ging het gisteren nog al en opgeven weinig;deze nacht was wat minder rustig, nogal gehoest van tijd tot tijd vooral vanmorgen. Doch bijna niet opgeven. Dadelijk gevaar heeft de dokter mij gezegd was er echter nog niet. Gisteren heeft Daan ook nog eens een even op de Waranda gerust, doch daar beviel het hem niet; hij heeft toen een poosje in de achterkamer met de deuren los gezeten. Het eten wordt ook niet beter,ik kan echter ook niet zeggen veel minder. Aardbeien smaken hem altijd zo lekker , maar kan ze hier om zo te zeggen voor geld haast niet meer krijgen., Heeft uw of tante Feith er soms ook nog wat? Vaarwel Beste vader! Morgen komt  u of een ander misschien wel in de stad. Vaarwel beste vader, vele hartelijke groeten aan Sander, de tantes en Mietje. Uw liefhebbende dochter Jeanette 28 juli.
De professor komt dinsdag nog eens weer.

Professor
Een consult van een beroemd Utrechtse Hoogleraar Loncq brengt geen verandering in de zaak. Zijn voorgenomen bezoek op dinsdag (2 augustus) kon worden afgezegd.  Dat geldt niet voor de frequente bezoeken van de gevierde Zwolse dominee van Rijn. De dominee die de jonge weduwe zal blijven bezoeken. Met alle gevolgen vandien die beschreven staan in het boek van Wim Coster.
https://www.uitgeverijbalans.nl/boeken/de-barones-en-de-dominee/
Rouwadvertentie
Op 3 augustus 1856 verschijnt deze rouwadvertentie in de Oprechte Haarlemsche Courant.

https://landschapoverijssel.routemaker.nl/routes/347-de-barones-en-de-dominee
https://www.uitgeverijbalans.nl/boeken/de-barones-en-de-dominee/
https://www.utrechtaltijd.nl/bekijken/detail/utrechts-archief_2062b6ca-8651-5c91-bced-db065a4ec84d?Q=Loncq

Mijn gekozen waardering € -