Biohacking niet alleen voor nerds

Upgraden van jezelf.

Ik denk dat de meeste mensen hun schouders ophalen bij het horen van het woord Biohacking

Alles wat geassocieerd wordt met hacken heeft toch nog steeds iets grensoverschrijdend. De combinatie met bio (leven) maakt het nog extra vreemd. Inderdaad heeft Peter Joosten als een lid van een select groepje een echte chip onderhuids laten implanteren. Maar de ontmoeting met hem tijdens een lunch op 8 februari 2017 in Zwolle in een restaurant is aanvankelijk alleen maar bijzonder omdat de interviewer zelf apparatuur heeft meegenomen. Wel tovert Peter later allerlei devices op tafel.

Experimenten

Journalistiek

Peter combineerde een studie bedrijfskunde met een minor journalistiek in Groningen (RUG). Hij ging daarna aan de slag in het academisch ziekenhuis (UMCG) op de afdeling radiologie, waarbij hij de kwaliteit van de dienstverlening onder de loep nam. Het leidde zelfs tot een publicatie in het vakblad Memorad. Sindsdien werkt hij bij de dienstverlener bij Necker, een bedrijf betrokken bij projecten van de lokale en provinciale overheid zoals online stemhulpen. Maar steeds meer tijd wordt opgeëist  door de huidige activiteiten rond Biohacking. Activiteiten die inmiddels twee werkdagen in beslag nemen. Daarbij komt ook zijn journalistieke basiskennis van pas, want hij startte drieënhalf jaar geleden een succesvolle blog ProjectLeven.nl, inmiddels ook een vlog en podcast.

Experimenten

Hij rapporteert daarin de 30 dagen experimenten. Deze experimenten hebben naam gemaakt omdat hij gedurende een dergelijke periode een interventie pleegt in zijn eigen leven. Dat kan zijn het stoppen van koffie drinken gedurende een dergelijke periode. Of alcohol. Of een kortere periode stoppen met eten. Hij registreert dan met sensoren het objectieve effect op zijn lichaam zoals de kwaliteit van de slaap of op de dagelijkse bezigheden. Dan is de vraag wat je daarmee kunt. Hij beoogt daarmee de kwaliteit van leven te verbeteren. Anders gezegd zijn project: leven, beoogt het “upgraden van jezelf”. Op het visitekaartje spreekt hij over zijn “superhuman & biohacking blog”. Hij verwijst mij naar aflevering 3,11 en 28 van de podcast.

Vijf dagen niet eten

Verdienmodel

Allemaal mooi en aardig, maar wat is zijn verdienmodel? Ook daar geeft het visitekaartje een antwoord op, want naast een rol als blogger profileert Peter Joosten zich ook steeds meer als “public speaker”. En juist die rol brengt hem dan ook op 8 februari 2017 naar Zwolle, waar hij spreker is op een ontbijtsessie van een zeer degelijk bedrijf. Want het bedrijfsleven heeft wel in de gaten dat er iets belangrijks gebeurt. De trends om zaken te meten (data), te wijzigen en de impact daarvan (business) zijn relevant voor het bedrijfsleven. Wat gaan zaken als Virtual Reality (VR), blockchain en dergelijke betekenen? Mede dankzij een bezoek aan de Biohacking Summit in Helsinki behoort Peter inmiddels tot de trendsetters samen met mensen als Martijn Aslander, Yuri van Geest en Maarten den Braber. Op dit moment komt Peter in ons gesprek met de devices op de proppen zoals de emfit (slaapregistratie)), de emwave 2 (hartfrequentie variabiliteit), de muse (analyseert hersengolven) en de Thync. De chip in de hand komt eigenlijk niet meer ter sprake en moet misschien meer worden gezien als een statement?

EHealth

Misschien wordt al meer duidelijk geworden waarom ik mensen als Peter Joosten belangrijk acht. Biohacking is niet alleen voor nerds. Het gaat niet alleen over techniek, maar de betekenis en daarbij de rol van ethiek. Sterker, ik denk dat dergelijke trendsetters ons – die health & wellbeing volgen- kunnen helpen bij het ontdekken wat de voordelen kunnen zijn van nieuwe technieken en nieuwe toepassingen in de zorg. Denk aan eHealth en domotica. Ik kan mij voorstellen dat mensen als Peter Joosten worden ingehuurd door startups, maar ook de traditionele bedrijven als Philips om als tester of proefpersoon op te treden. Ook ethische kwesties, dan vrij snel aan de orde. Ik ben benieuwd of de lezer nu wellicht een andere en meer positieve visie heeft op het fenomeen biohacking.Probeert u het zelf ook?  Dat hoor ik dan graag!

Mijn gekozen waardering € -