Wisselen van browser is even vervelend, maar het zal niet de laatste keer zijn. Storingen in moderne communicatie horen er nu eenmaal bij. Al ben ik wel benieuwd naar de schade voor Microsoft. Vooral naar de reputatieschade.
'Je ziet dat nu ook fabrikanten en nutsbedrijven te maken krijgen met missers vanwege het gebruik van software'
Hetzelfde geldt voor de Nederlandse banken. Volgens de site allestoringen.nl is Nederland hard op weg om voor het tweede achtereenvolgende jaar wereldkampioen bankstoringen te worden. Afgelopen week was de Rabobank aan de beurt. Volgens een woordvoerder van de bank ging bij de storingen om losse incidenten, 'al is iedere storing er een te veel'.
Olifantshuid na Libor-schandaal
Een beetje lauwe reactie, maar misschien heeft de bank na de Libor-renteaffaire een olifantshuid gekregen. De komende jaren kunnen we rekenen op dit soort commentaar, want de bankensector is een grote proeftuin als het gaat om internetdiensten.
Vooral de energiesector volgt de ontwikkelingen met argusogen. In de jaarlijkse top 10 van softwareblunders, die wordt samengesteld door specialisten van SQS Software Quality Systems, komen energiebedrijven na de banken op een goede tweede plaats.
'Financiële dienstverleners zijn al sinds de jaren negentig afhankelijk van IT-systemen', zegt Jochen Brunnstein, Principal Consultant bij SQS Software Quality Systems. 'Banken domineren in onze lijst al lange tijd. Maar je ziet dat nu ook fabrikanten en nutsbedrijven te maken krijgen met missers vanwege het gebruik van software. Dergelijke storingen zorgen altijd voor een financiële schade die vele malen groter is dan de kosten voor de nodige preventieve en systematische kwaliteitsborging van software.'
Het mooiste voorbeeld was de storing vorig jaar in het landelijke elektriciteitsnetwerk van Oostenrijk. Dat net stond na een simpele vraag over een meterstand op de rand van instorten, waardoor zelfs de elektriciteitsnetten van andere Europese landen gevaar liepen.
Dat ging zo. Bij de ingebruikname van een nieuw aardgasbeheersysteem in Zuid-Duitsland kwam een opdracht per ongeluk in het beheersysteem voor de Europese elektriciteitsnetten terecht en legde bijna het hele elektriciteitsnet lam. De geautomatiseerde functie gedroeg zich vervolgens als een DDoS-aanval ('Distributed Denial of Service'), waarbij hackers een server met een stortvloed aan vragen blokkeren.
Obama met blunder geschiedenis in
Onbetwiste nummer 1 in de lijst van het afgelopen jaar was ‘Obamacare’. Het Amerikaanse ziektekostenverzekeringsprogramma lag niet alleen politiek onder vuur, maar ook vanwege slecht functionerende software. Een derde van de aanvragen kon niet eens verwerkt worden. Als gevolg van softwarefouten zaten de op de portal ingevulde aanvraagformulieren vast en werden niet naar de betrokken verzekeraars verstuurd. De getroffen mensen liepen vervolgens het risico geen verzekering te hebben.
Obama gaat met deze fout de geschiedenisboeken in. Het kan dus de beste gebeuren, zullen ze bij Microsoft wel denken. Het jaar is nog niet om, maar ik voorzie een top 3 notering in de lijst van softwareblunders voor dit jaar. En nu ben ik er zelf ook bij betrokken.