Column: als niet de kip, wie was dan wel de dader?

Menig wereldleider was in het verleden zo bang dat hij/zij vergiftigd zou worden dat hij/zij altijd een voorproever in dienst had om de maaltijden te controleren. Wanneer de voorproever na een hap nog vrolijk overeind stond, durfde de leider zelf aan de maaltijd te beginnen. Mijn eerste gedachte nadat het kip curry verhaal en de ziektegevallen bij het Nederlands elftal in de wereld was gekomen, was dan ook: "hadden ze maar een voorproever gehad".
Zo’n voorproever lijkt ook om een andere reden geen overbodige luxe bij de KNVB. Het verhaal ging verder met dat de internationals regelmatig klagen over wat ze krijgen voorgeschoteld. De chef kok is kennelijk heel tevreden over zijn culinaire prestaties. Zijn gasten duidelijk minder. Een voorproever zou alvast waarschuwen of het gerecht smakelijk is of niet. Alhoewel smaken verschillen natuurlijk.

Zoeken naar de dader

De ziekteverschijnselen ontstonden dinsdag voor het eerst. Dat was nog voor de bewuste maaltijd. Virgil van Dijk had op woensdag ook de kip curry gegeten en voelde zich kiplekker, zei hij op donderdag. We kunnen de chef kok dus afschrijven als dader. Ik zat nog te denken aan een Franse poging om Oranje te verzwakken, maar aangezien Oranje gewoon in Zeist aan het trainen was, is ook dat onwaarschijnlijk.De medische staf heeft nog geen idee wat de ziekteverschijnselen heeft veroorzaakt. Welke mogelijkheden blijven er nog over? Een virus is volgens de KNVB de enige conclusie. Welk virus is dan weer onduidelijk. In elk geval is het zeker geen corona benadrukt de KNVB.

Preventie

Virussen hebben de vervelende eigenschap dat ze overdraagbaar zijn. Als één iemand een virus bij zich draagt zonder het te weten, kan hij/zij anderen ermee besmetten. Dat moet ook bij de spelers van Oranje zijn gebeurd. Het valt dan ook niet uit te sluiten dat vandaag of in het weekend nog meer ziektegevallen worden gemeld.

Had men het kunnen voorkomen? Ik weet niet hoe het er in de regel bij een nationale ploeg aan toe gaat, maar preventie in de toekomst lijkt mij na deze uitbraak sowieso nuttig om herhaling te voorkomen. Dus als een speler arriveert in het trainingskamp niet alleen vragen naar krampjes en pijntjes na de wedstrijd. van het afgelopen weekend. Vraag ook naar de algemene gezondheid: verkouden? Vermoeid? Zich niet lekker voelen? Idealiter neem je ook gelijk de temperatuur op en controleer je de bloeddruk. Iemand moet toch met klachten in Zeist zijn gearriveerd. Klachten die dan wel niet zijn opgemerkt, dan wel zijn genegeerd. In de eerste plaats door de persoon zelf.

Invloed op wedstrijd

Of dit alles impact gaat hebben op de wedstrijd? Onder de zieken bevinden zich twee vrijwel zekere basisspelers. Gakpo en De Ligt. Gelukkig zijn er goede vervangers voor hen beschikbaar. Het is te hopen dat op de wedstrijddag niet nog meer spelers ziek afhaken. Met een virus dat rondwaart in een team is dat een reëel risico. Zeker als je niet weet wat voor virus het is.

Het zou al geen gemakkelijke wedstrijd worden in Parijs. Maar Frankrijk is niet meer die geweldige ploeg van een paar jaar geleden, ondanks spits Mbappé. Ook De Vrij en Van Dijk kunnen hem wel in toom houden. Zolang de spitsen van Oranje fit en scherp blijven, is een goed resultaat mogelijk.

Mijn gekozen waardering € -

Johan Peters is een freelance journalist/redacteur die momenteel in Antwerpen woont, maar zeker ook beschikbaar is voor de Nederlandse markt. Zijn interessegebied is breed. Een van de hoofdonderwerpen daarbinnen is leven met een beperking. Rond dat thema heeft hij een aparte website: https://www.mensenmeteenbeperkingaanhetwoord.be/