Al jaren doen horrorverhalen de ronde over ziekenwagens met kermende patiënten, die ondanks sirene en zwaailicht vast staan in overvolle straten waar niemand aan de kant gaat.
Nadat enkele incidenten met recent in ambulances geplaatste dash-cams zijn vastgelegd en massaal gedeeld op Facebook, geeft het ministerie van volksgezondheid nu toe dat mensen onnodig overlijden door ‘dom dan wel onuitstaanbaar’ rijgedrag.
Patiënt maakt einde discussie niet meer mee
Bijvoorbeeld van de bestuurder van een pick-up in Chiang Mai, die in de file weigert aan de kant te gaan voor een achterop komende ziekenwagen.
Als de ambulance de truck later alsnog passeert en een ziekenbroeder de automobilist via open raampjes aanspreekt op z’n gedrag, ontsteekt deze in woede. Op een kruispunt dringt hij zich weer voor de ziekenwagen en stopt om dreigend op de ziekenbroeder af te stappen.
De doodzieke patiënt in de ambulance maakt het einde van de daarop volgende verhitte discussie niet meer mee.
Thaise automobilist voelt zich niet verantwoordelijk
‘Een Thaise automobilist voelt zich onderdeel van het collectief’, reageert een Bangkokse psycholoog op westerse verbazing.
‘Als niemand voor een ambulance met sirene en zwaailicht aan de kant gaat, doen hij dat ook niet. En spreek je hem daar individueel op aan, is dat gezichtsverlies en wordt ie boos. Thai zijn lieve mensen, maar ze voelen zich minder verantwoordelijk voor het leed van een anonieme ander. Als je opzij gaat levert dat in de file alleen maar gedoe op met medeweggebruikers. En Thai houden niet van gedoe.’
Politie kan niets verdienen aan vastzittende ambulance
Een ambulancezuster van een duur Bangkoks ziekenhuis geeft vooral de politie de schuld.
‘Agenten zetten liever ergens de weg af om koplampen, banden en papieren te controleren. Lekker gemakkelijk. Ze vinden altijd wat. Bestuurders kopen dat dan af met wat theegeld. Aan ambulances verdienen ze niets.’
Alleen hoge boetes helpen
Het ministerie kondigt een voorlichtingscampagne aan. Maar daar geloven zuster en psycholoog niet in.
De laatste: ‘Alleen hoge boetes geven en het in beslag nemen van auto’s helpt. Maar dan moeten agenten ook echt gaan optreden. En die moeten dan maar net in de buurt willen zijn!’
THAILANDTIPS: Houdt vooral in Bangkok bij de keuze van een hotel ook rekening met nabijheid/bereikbaarheid van een ziekenhuis. Heb voor snelle behandeling in ziekenhuis altijd info van ziektekostenverzekering bij je.