De EU wil weten wat u van crowdfunding vindt

Moet Europa crowdfunding reguleren, en zo ja, hoe? Die vraag stelt Europees commissaris voor de Interne Markt Michel Barnier aan de financiële wereld, de crowdfundingplatforms en investeerders. Daarom start de Europese Commisie een open consultatieronde waarin stakeholders – burgers, bedrijven, banken - hun visie kunnen geven.

En voor u denkt: 'Ho, gaat de EU opeens onze mening vragen?' Een open consultatieronde is een normaal verschijnsel in de Europese politiek.

Met crowfunding kunnen investeerders zelf investeren in culturele of commerciële activiteiten, buiten de banken om. Vaak ontvangen investeerders procenten meer rente dan dat ze van de bank zouden krijgen. Dat gaat via platforms die elk hun eigen werkwijzen kennen. Tegelijk kunnen bedrijven aan het broodnodige geld komen, dat ze bij een bank niet zouden kunnen lenen, omdat de geldkraan dicht zit. Crowdfunding groeit, met name omdat het mkb moeilijk aan bancaire kredieten kan komen, dan ook bijna exponentieel. 

Geen regels

Al in juni inventariseerde de EC tijdens een workshop kansen en risico’s van crowdfunding, waarbij buiten de banken om financiering wordt gezocht voor culturele of commmerciële activiteiten. Crowdfunding is nu op lidstaatniveau gereguleerd, wat betekent dat iedere lidstaat andere regels heeft. Of geen regels.

Dat groeiend belang ziet Eurocommissaris Barnier ook: “Crowdfunding is collectief participatoir en interactief en wordt steeds belangrijker. Het heeft het potentieel om de financieringsleemte te vullen waar veel start-ups tegenaan lopen.” Tegelijk is Europa een lappendeken van regulerende, toezichthoudende, fiscale en sociale regelingen, waarbij nationaal is geregeld wat nationaal kan.

De vraag die Barnier nu stelt is: wat moet Europees geregeld worden om de ontwikkeling van crowdfunding te stimuleren, zodat bedrijven aan geld kunnen komen en de investeerder een goede return on investment heeft en tegelijk de risico's – witwassen, fraude, onverantwoord risicovol beleggen –  te beperken en het vertrouwen in crowdfunding te verzekeren.

Lokaal

Want waar veel crowdfunding campagnes lokaal van aard zijn, willen anderen wellicht profiteren van financiering binnen de Europese markt. Barnier wil data verzamelen over de behoefte van marktpartijen en te onderzoeken waar EU regelgeving toegevoegde waarde heeft. Die EU regelgeving kan resulteren in soft law, zoals gedragscodes, of EU wetgeving. 

De consultatie gaat over alle vormen van crowdfunding, van donaties en beloningen tot financiele investeringen. Iedereen – burgers die willen bijdragen aan crowdfunding of ondernemers en instellingen die crowdfundingcampagnes  willen starten – zijn uitgenodigd de online vragenlijst – klik hier – in te vullen. In het bijzonder is de EC benieuwd naar de mening van lidstaten en de crowdfunding platforms. De consultatie loopt tot 31 d?ecember 2013.

Mijn gekozen waardering € -

Politiek beschouwer en analist. Werkzaam als zelfstandig journalist met uitgebreide kennis over de EU en stedelijk bestuur en de actuele vraagstukken die daar spelen, op het gebied van onderwijs, arbeidsverhoudingen, en identiteit.

Geef een reactie