De kunst van (non-) verbale, tactische communicatie

Ha Co, communicatie is het nieuwe toverwoord! Het Spaanse elftal heeft alles zei je. “Creativiteit, hoge techniek, slimheid. Vooral communicatie ook.” Eerder sprak Raymond Verheijen, directeur van de World Football Academy, zich in gelijke bewoordingen uit.

Verheijen, de guru, zei dat de (non-) verbale tactische communicatie tussen spelers het belangrijkste probleem in dit EK omdat ze nauwelijks samen trainen. Ik vroeg Verheijen wat hij daar precies onder verstaat, (non-) verbale tactische communicatie, maar ik kreeg geen antwoord.

Het laatste wat een coach dit EK zou moeten doen is spelers roteren, concludeert Verheijen, dat gaat namelijk nóg meer te koste van de communicatie. Duitsland en Spanje zijn in het voordeel, volgens hem, zij spelen namelijk met veel spelers van één club en dat bevordert de (non) verbale tactische communicatie.

Als Engeland met vijf spelers van Tottenham Hotspur speelt, ‘lenen’ ze de tactische communicatie zoals ze is aangeleerd door Pochettino, zegt Verheijen. Hetzelfde geldt voor Italië (Juventus), terwijl je bij Frankrijk juist ziet dat Deschamps elf spelers van elf verschillende clubs gebruikt, individuele klasse in overvloed, maar een zeer lage ‘team-communicatie’. En kijk eens naar Portugal… De (non-)verbale tactische communicatie ligt daar, vooral onder aanvallers, schrikbarend laag. Spelers weten van elkaar niet wat ze willen, schrijft Verheijen. Hij gebruikt het woord ‘shocking’.

Maar ja, dat zie je wel vaker bij ‘one-man teams’. De verbale en (non-) verbale tactische communicatie onder de andere tien spelers is onderontwikkeld. Poehee, zullen we dat van de week nog even verder communiceren?

Met Vriendelijke Sportgroeten,
@MJvdHeuvel

Mijn gekozen waardering € -

Sportcolumnist