Links naast de Maria Kapel van Sancta Maria in de wijk Hees, is in april van dit jaar een moestuin aangelegd. De moestuin is gemodelleerd en ingericht naar het idee van Tom Samson en wordt onderhouden door mensen met een indicatie voor dagbesteding.

STEUN RO

Tom is werkzaam bij de RIBW Nijmegen en Rivierenland. Met zijn project De Tuinclub is hij te gast bij Sancta Maria.

De moestuin, genaamd De Buitenplaats, is een idyllisch plekje op het landgoed van voormalig rustoord Sancta Maria. In totaal werken 24 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de moestuin onder het toeziend oog en de vakkundige leiding van Tom, die al 17 jaar dagbesteding doet bij de RIBW. In de toekomst zal ook het dagbestedingsproject I am Recycled zich vestigen op De Buitenplaats. Een bijzonder project waar van oude materialen nieuwe producten worden gemaakt, zoals meubelen, lampen en accessoires voor in huis. Het onderhoud van De Buitenplaats, de plantenkas en de moestuin is in handen van Tom. Volgend jaar komt daar de verzorging van de dieren bij en de parktuin.

Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven

Tom runde eerst een zorghotel als dagbesteding, maar is later overgestapt naar het groen. Aangezien hij zelf ook moestuinen heeft gehad, wilde hij zijn passie combineren met zijn werk. Voor wat betreft de moestuin is Tom een autodidact die graag zijn kennis overbrengt. ‘Tuinieren moet je leuk vinden, dat is het enige geheim’, vertelt hij lachend. Tom legt uit dat het werken met groen wel wat doet met zijn cliënten, want ze kunnen niet alleen hun creativiteit kwijt in de moestuin. Ze leren  tegelijkertijd ook gedisciplineerd werken, samenwerken en ze ontwikkelen doorzettingsvermogen.

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019) en 'Het Groninger Forum, draak of icoon?' (2020) . Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Was jarenlang lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).