De nieuwe baas van De Friesland

‘Het heeft even geduurd, maar ik ben er klaar voor!’, whatsappt Bert van der Hoek. Zijn start als bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar De Friesland had enige voeten in aarde. Maar nu is De Nederlandse Bank (DNB) akkoord met zijn benoeming. Een profiel van de nieuwe baas van De Friesland.

In oktober vorig jaar, toen hij Diana Monissen zou opvolgen, onthulde Skipr dat DNB de benoeming van Van Der Hoek nog niet had goedgekeurd. Van Der Hoek (57) was te licht bevonden, en daarom werd de procedure afgebroken. “Echt enorm vervelend voor hem”, reageert Ria Stegehuis, voormalig collega bij Menzis. “Maar de regels van DNB zijn veel strenger geworden. En terecht. Zorgverzekeraars zijn tegenwoordig heel complexe financiële dienstverleners waar veel geld omgaat en ongelofelijk veel regels zijn. Het is heel anders dan tien jaar geleden, toen Bert bij Menzis werkte.”

Aardsoptimist

Dat Van Der Hoek zich door die afwijzing niet uit het veld liet slaan en zich stevig liet bijscholen, vindt Stegehuis logisch. “Als Bert een stap heeft gezet, zal hij ook doorzetten.” Bert is niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten”, beaamt ook Ellen Mogendorff, directeur TOPGGz. “Hij pakt zo’n teleurstelling manhaftig op, en gaat aan de slag.” Dat komt omdat Van Der Hoek een aardsoptimist is, zegt zijn voormalig collega hij Lentis, Corstiaan Bruinsma.

De commotie die in oktober ontstond, past helemaal niet bij Van Der Hoek. De sportfanaat is bescheiden. Nuchter. Pragmatisch. Een échte Fries, aldus zijn Groningse ex-collega’s. “Bert is niet iemand die snel zijn onzekerheden zal uiten.” Aan het woord is Cid Berger. Jarenlang werkte hij met Van Der Hoek voor zorgverzekeraar Menzis. En tot vorig jaar waren zij collega’s bij Lentis, een grote GGZ-organisatie die zorg verleent in Groningen, Friesland en Drenthe. Volgens Berger is de verse bestuursvoorzitter van De Friesland altijd op zoek naar beweging, naar vernieuwing. “En dat hoeft niet altijd verandering te zijn. Het kan ook om verbetering gaan. Of efficiëntie.”

“Bert haalt de buitenwereld naar binnen, verbindt mensen met elkaar en is heel ontwikkelingsgericht.” Van Der Hoek is ook vasthoudend, vindt hij. En een keiharde werker. “Bert doet altijd twee keer zoveel dingen op een dag als een gemiddeld mens.” Berger verhaalt over die keer dat Van Der Hoek samen met een van zijn broers de Friese Elfsteden Rijwieltocht ging doen. “Een normaal mens fietst die tocht, en is kapot. Bert en zijn broer deden ‘m twee keer achter elkaar. Dat typeert hem wel.”

Zuinig

Meer mensen memoreren zijn werklust. Net zoals zijn ondernemerszin. En zijn zuinigheid. Allemaal ontstaan in de familie waarin Van Der Hoek opgroeide, vermoeden de geïnterviewden. Van Der Hoek’s wieg stond in een middenstandsgezin in Bolsward. Zijn vader had een SRV-wagen en alle 8 kinderen werden geacht keihard mee te werken. “Bert is dus ook nooit ziek, want hij heeft geleerd dat ondernemers altijd doorgaan”, vertelt Peter de Rijk, voorzitter van de centrale ondernemingsraad van Lentis. “En hij weet dat hoe harder je werkt, hoe minder mensen je nodig hebt. Bert heeft bij Lentis een hele managementlaag eruit gehaald. Omdat hij vond dat het zuiniger kon, én dat de leiding het goeie voorbeeld moest geven. Zuinigheid is een drijfveer van Bert.”

Hij is ook een man die consequenties durft te trekken, vertelt Geert Sanders, voormalig voorzitter van de Raad van Toezicht van Lentis. “Een nieuwe kracht wordt een jaar lang gecoacht, en als het resultaat niet bevalt, is Bert heel eerlijk en verlengt het arbeidscontract niet. Dat is beter voor de betrokken persoon, en ook beter voor de organisatie.” Sanders noemt Van Der Hoek een ‘goed geankerde en geaarde man’. Iemand die wel een stootje kan hebben. “Ik geloof niet dat hij wakker heeft gelegen van het gedoe bij zijn start bij De Friesland. Zo zit hij niet in elkaar.”

Op de vraag wat de werkwijze van Van Der Hoek is, vertelt zegt Lentis-bestuurslid, Corstiaan Bruinsma dat zijn voormalige collega altijd naar draagvlak zoekt. Voor iedereen een luisterend oor heeft. “En als hij dan eenmaal de knoop heeft doorgehakt, -iets wat soms wat lang duurt omdat Bert heel erg van het compromis is-, is hij niet snel meer op andere gedachten te brengen.”

Klankbord

Bij de twee bedrijven waar Van Der Hoek actief is, -en is geweest- als commissaris, zijn de bestuursvoorzitters heel positief over de Fries uit Vries. “Bert maakt dingen op een constructieve manier bespreekbaar”, vertelt Jan Boogaard, tot voor kort algemeen directeur van Centramed. “Ik ben altijd geïnteresseerd in de tweede vraag van Bert”, onthult de voorzitter van de Raad van Commissarissen van Woonborg, Henk Jan Bolding. “Bert vraagt altijd door en wil weten wat er achter een bepaald verhaal zit. Dat maakt hem tot een heel relevant klankbord.”

Van Der Hoek is nieuwsgierig, en heeft veel ideeën over hoe de gezondheidszorg beter kan, efficiënter. En hij staat open voor nieuwe, en ‘gekke ideeën’, vertelt buitengewoon medewerker en praktiserend patiënt van Lentis, Marlieke de Jonge. Zij heeft van Van Der Hoek geleerd om geduldiger te zijn. “Bert zei altijd: ‘de GGZ is een olietanker. Als je die wilt bijsturen, gaat dat tijd kosten’. Ik vind het knap dat hij het geduld en de vasthoudendheid blijft houden om zijn visie vorm te geven.”

Briljante ideeën

Aan visie en ideeën geen gebrek bij de nieuwe bestuursvoorzitter van De Friesland. “Bert kijkt altijd vooruit en weet wat veranderingen zullen gaan betekenen voor de organisatie”, vertelt Ruben Wenselaar. De bestuursvoorzitter van Menzis kent Van Der Hoek al uit de tijd dat de laatste bij de Geové-RZG Zorggroep werkte. “Bert had vaak briljante ideeën”, vertelt voormalig Geové-RZG-collega Nico de Jong. Lachend: “Bert gooide zo’n idee op tafel, ging vervolgens iets anders doen en was dan heel verbaasd dat er niets gebeurde.”

In zijn latere carrière komt deze verbazing steeds minder vaak voor. Van Der Hoek leert te delegeren en beter te implementeren, en zorgt voor een open dialoog in de bedrijven waar hij aan de slag gaat. En hij is zich er steeds meer van bewust dat hij niet te hard voor de troepen uit moet hollen. “Bert is heel energiek”, vertelt Hans Hartman, bestuurssecretaris en directeur van het Concernbureau van Lentis. “Niet alle mensen kunnen zijn tempo bijbenen.”

Uit de gesprekken blijkt dat Van Der Hoek eerlijk is, en niet bang. “Bert is vaak degene die de knuppel in het hoenderhok gooit”, vertelt Alex Kuiper van ING. “Hij spaart de sector en ook zichzelf niet.” Maar echt genieten doet hij niet van tegenspraak, denkt de voorzitter van de centrale ondernemingsraad van Lentis. “De lichaamstaal van Bert is heel duidelijk. Als hij kritiek krijgt, zie je hem verstrakken. En je hoort het ook in zijn spraak. Dan wordt hij stelliger. En wel zodanig dat je hem niet zomaar gaat tegenspreken.”

Gematigd mens

Van Der Hoek heeft een bijzondere achtergrond voor een bestuurder. Hij is psycholoog, maar heeft ook conservatorium gedaan en speelt niet onverdienstelijk gitaar. Sommige oud-collega’s ontdekte die laatste kwaliteit pas op de dag dat Van Der Hoek het pand verliet, en hij een paar nummers speelde. De bestuursvoorzitter van Woonborg kan zich goed voorstellen dat collega’s nooit hebben geweten van de andere talenten van Van Der Hoek. “Bert laat wat weinig van zichzelf zien.”

“Bert is een gematigd mens”, schetst Bruinsma. “En heeft een wat noordelijke, zakelijke inslag. Ik herken dat; ik ben ook een Fries.” Hij vertelt over nieuwjaarsrecepties en andere feesten waar Van Der Hoek altijd optrad met zijn gitaar. En over de muziek die hij schreef bij gedichten van Marlieke de Jonge. “Ik zie wel overeenkomsten tussen muziek en besturen; Bert is op zoek naar harmonie”, vertelt Bruinsma. De Jonge noemt Van Der Hoek ‘een goed mens’. “Hij heeft geen dubbele agenda, en doet niet aan modetermen als ‘patiënt centraal’. Hij weet dat je patiënten tekort doet als je ze niet als mensen ziet.” De Jonge overweegt om Van Der Hoek te volgen. Lachend: “Ik denk erover om van verzekeraar te veranderen.”

Mijn gekozen waardering € -

Ik schrijf voor kranten en tijdschriften, werk voor het Jeugdjournaal én ga regelmatig weer naar school. Mijn drijfveer: passie voor de journalistiek en het leven.