De tenor heeft het gedaan

Lucia di Lammermoor is een spektakelstuk voor sopranen met een tegennatuurlijk stembereik, maar in Amsterdam steelt een Spaanse tenor de show met een fenomenale slotaria.

In de hoogtijdagen van Couperus sneuvelde de ene literaire heldin na de andere snikkend van de hysterie. Wegkwijnen door gekwelde zenuwen was een modeziekte, waar Haagse freules zich graag aan overgaven. Couperus had het niet van een vreemde: in zijn geliefde Italië kwam je die wegterende schepsels vooral in de opera tegen. Met als hoogtepunt de waanzinsaria in Donizetti’s Lucia di Lammermoor.

Polsensnijder

Elke uitvoering van deze opera uit 1835 moet dus een formidabele sopraan in huis hebben met een tegennatuurlijk stemgeluid, die de belcanto-capriolen van Lucia aankan. Het publiek wacht geduldig tot in de tweede akte La Lammermoor helemaal losgaat. De Nationale Opera heeft met Jessica Pratt een sopraan in huis, die al die glissando’s natuurlijk kan laten klinken.

Helaas wordt de rondborstige Pratt door de regie in de rol van een pubermeisje gedwongen, dat eenzaam thuis temidden van haar poppen op lover Edgardo zit te wachten. Haar familie wil dat Lucia Ashton met de oudere lord Arturo Buklaw trouwt. De druk loopt zo hoog op, dat het kind zich in de polsen snijdt en met bloed de naam van haar minnaar op de slaapkamermuur schrijft. De combinatie van tienerleed met een paar van de meest dramatische aria’s die de operageschiedenis kent, loopt niet lekker.

Bovendien weet dirigent Carlo Rizzi niet echt raad met het koor en het Nederlands Kamerorkest. Ritmisch ontspoort de zaak regelmatig, pas na de pauze neemt Rizzi het heft steviger in handen.

Kuifje

De avond wordt gered door de Spaanse tenor Ismael Jordi. Hij weet als lyrische tenor de heldenrol moeiteloos op zijn schouders te nemen. Bovendien heeft hij het voordeel van de slotaria. Nadat Lucia onder begeleiding van het spookachtige geluid van een glasharmonica twintig minuten lang laatste adems eruit perst (een nachtmerrieversie van Kuifjes Bianca Castafiore), mag Jordi als Edgardo zijn honingzoete stem laten wegzinken in vergetelheid. In deze uitvoering van Lucia di Lammermoor moet de tenor het doen, en heeft hij het ook gedaan.

http://youtu.be/R9MLhqriCnY

www.operaballet.nl, Lucia di Lammermoor, t/m 6 april  

Mijn gekozen waardering € -

SmaakMaker Dirk Koppes proeft en fileert het culturele klimaat. Deze AlbertHeijnHater was hoofdredacteur van Carp, chef cultuur bij De Pers, en schreef een reisboek over Cubaanse jongeren. Hij selecteert verplicht lees- , proef- en kijkvoer.