DE WAARHEID VAN EN OVER MARCO BORSATO SNELT HEM VOORUIT

Ze zit tegen een witte muur en praat in een camera. Terwijl ze haar hand door haar asblonde lokken strijkt, spreekt ze haar kijkers toe.

“Ik weet wat jij verwacht als je op deze video klikt, want ik loop de boel flink op te naaien op Insta en op YouTube over ‘Stalko’ Borsato. D’r is een hele hoop dat ik weet, laten we daar eens mee beginnen. Mijn tactiek is nooit de sprint, ik ben van de marathons. Wat ik doe is, zo weinig mogelijk…”.

Het beeld verspringt door een harde knip. “Is zo waarheidsgetrouw mogelijk een verhaal maken voor jullie.” Weer een keiharde knip. “Ik wil momentum opbouwen en de mensen voorbereiden op wat er gaat komen.” Ze buigt naar voren en komt bijna het beeldscherm uit. “Dit is heftig, maar dat is wel wat ik bedoel.”

Voila Yvonne Coldeweijer, in een eerdere ‘carriere’ bekend als Keet en nu zichzelf Alberta Verlinda noemend. Uiteraard een vette knipoog naar voormalig RTL Boulevard-boegbeeld Albert Verlinde. Alhoewel die laatste een springbokje is in vergelijking met hyena Alberta.

Het ergste wat je op seksueel vlak kan overkomen is een aanranding c.q. verkrachting. Het één-na-ergste is vals beschuldigd worden van zo’n kwestie. Neem de affaire Jelle Brandt Corstius / Gijs van Dam. Die laatste werd in 2018 reeds publiekelijk ‘gevild’ voordat er ook maar enig bewijs was voor de geopperde overschrijdende homo-avances tussen de heren, ten tijde van dit voorval beiden begin 20. En heel veel zichzelf serieus noemden (TV-) journalisten deden daar aan mee. Dat bewijs kwam er trouwens ook nimmer.

Wellicht is Marco Borato de keurige huisvader (kleine uitglijer hier en daar) die hij zegt te zijn, maar wellicht ook niet. Misschien droomt hij wel van kleine meisjes en/of gaat hij er iets te amicaal mee om. Ooit ging het in Nederland niet over ‘vermeend’. Toen werd iemands leven pas verwoest als er stevige bewijzen voor overschrijdend gedrag waren. Maar de tijden lijken gekeerd. Want nu zijn er juicechannels, de internetkanalen waar sappige roddels worden uitgeperst tot de laatste druppel en als feiten op een presenteerblaadje worden aangereikt. En die uw reputatie, zo u wilt imago tot aan de enkels afbranden.

Het bestond al eventjes, maar rond alle vermeende capriolen van André Hazes junior en recent Marco Borsato, komen de ‘sappige’ vloggers tot ware orgasmes. Middels de ‘Popcornshow’ van Yvonne Coldeweijer en ‘Roddelpraat’ van Jan Roos & Dennis Schouten worden daar geruchten over het seksleven van Marco Borsato gedeeld met de kijkers. Vanuit hun ‘zeer betrouwbare’ bronnen vernomen. ‘Roddelpraat’ beschuldigt, met het spuug om de mond, de zanger zonder een enkel bewijs van seksueel grensoverschrijdend gedrag richting minderjarige meisjes. Google momenteel eens op ‘Marco Borsto’ en je weet niet wat je ziet. Volgens Roos heeft hij geen bewijzen nodig. Hij zegt niet dat Borsato een seksuele delinquent is, hij oppert het alleen maar. Het vuurtje is aan.

De kwestie Borsato wordt volgens NRC beschouwd als een testcase voor de houdbaarheid van deze nieuwe generatie roddelpers. Durven zij het aan om ook ernstige beschuldigingen te blijven verspreiden zonder ruggensteun van een uitgever of juristenleger? Borsato & Co hebben via inmiddels ingehuurde advocaten (het duo Knoops-Hamburger) aangekondigd Justitie in te schakelen. “Ach meisje”, schreef iemand mij vandaag. “Trial by media. Zo oud als de weg naar Rome.” Ik word niet eens nijdig over dat mij ‘meisje’ noemen. Wel over het feit dat we hier, net als met andere misinformatie, met z’n allen niet veel meer voor gaan liggen.

Want inmiddels roddelen alle soorten en maten talkshows over de roddelaars die weer over anderen roddelen die over Borsato roddelen. En iedereen heeft een mening over ‘De Waarheid’. En nu heb ik het er ook al over. En ik heb geen idee. Ik ben blij met de #MeToo-beweging, maar ben er tevens van overtuigd dat daar misbruik van gemaakt wordt. Laten we het in hemelsnaam overlaten aan de Rechterlijke Macht in Nederland. Marco Borsato is inmiddels op de grond liggend, aangeschoten wild, waar de hyena’s omheen dansen, uit dank voor de vele clicks die hun digitale lynchpartijen hen opleveren. Ik ruik vanaf hier de weeë geur van bloed en dood en weet weer waarom ik ooit vega werd.

Illustratie: Bol.com

Mijn gekozen waardering € -