Deze oud-deelnemer aan de Rollatorloop treedt nu weer op met zijn punkband

In de Noord-Italiaanse stad Padua is dit weekend een internationaal punkfestvial. Eén van de artiesten deed vorig jaar nog mee aan de Rollatorloop in het Olympisch Stadion.

In het Olympisch Stadion werd woensdag de Rollatorloop gehouden, waaraan enkele honderden mensen meededen. Het waren vooral ouderen, die zich met loopgroepen hadden voorbereid. Vanuit het hele land kwamen ze naar Amsterdam, om voor de hoofdingang te worden afgezet door speciale bussen en aangepaste vervoersmiddelen.

De Rollatorloop bestaat sinds 2010, zodat dit alweer de vijfde editie was. Na een zwervend bestaan door Amsterdam-Oost streek de organisatie vorig jaar neer in het Olympisch Stadion. Deze verhuizing was een doorbraak voor de Rollatorloop, al was het alleen maar vanwege de mooie plaatjes vanuit het klassieke sportstadion van 1928. Er is zelfs internationele belangstelling: een Japanse delegatie met enkele tientallen afgevaardigden bezocht woensdag het stadion.

Deze bezoekers zagen hoe de lopers door de brandende herfstzon een afstand aflegden van 400, 1.000 of 2.500 meter. Ondertussen draaiden de camera’s van de aanwezige journalisten, soms tot frustratie van de ouderen. 'Je loop echt in de weg,' snauwde een vrouw tegen een opdringerige verslaggever van Hart van Nederland. 'Ik loop gewoon door, hoor.'

Al deze verslagen richtten zich op de aanwezige ouderen, maar buiten beeld liepen ook enkele jonge mensen mee, waaronder zelfs iemand van achttien jaar oud. Op advies van hun medische begeleiding waren ze naar het Olympisch Stadion gekomen, omdat de Rollatorloop goed past in de herstelperiode na een ziekte of kwetsuur. De rollator blijkt voor deze groep jonge patiënten van grote waarde te kunnen zijn, want als het herstel goed verloopt, zijn ze soms weer in staat om zelfstandig te kunnen lopen.

Cauda Equina Syndroom

Dat geldt ook voor Billie Kuiper, die vorig jaar meedeed aan de Rollatorloop, toen 43 jaar oud. Woensdag was hij opnieuw in het Olympisch Stadion, maar dan als toeschouwer. In de afgelopen veertien maanden raakte hij gedeeltelijk verlamd, onderging een operatie en doorliep een lange herstelperiode. Hij is nu weer in staat zelf te lopen. 'De Rollatorloop is prachtig,' aldus Kuiper woensdag. 'Zowel om mee te doen als om ernaar te kijken.'

In het dagelijks leven werkt Kuiper als chauffeur. Om middernacht stapt hij in de auto en rijdt de hele nacht vanaf Schiphol om goederen te brengen en te halen. In zijn vrije tijd is hij zanger van de band Buiten Gebruik met snoeiharde punk op het repertoire. 'Niet van die hitparade-punk zoals Greenday, maar meer zoals Discharge in de jaren tachtig.' Op YouTube staan enkele concertregistraties, die inderdaad onmiddellijk doen denken aan de hardcore punkscene van de jaren 80.

Dit leven werd ruim een jaar geleden ruw onderbroken. 'Ik kreeg opeens rugpijn. Binnen drie weken was ik verlamd van mijn navel tot aan de tenen.' In het ziekenhuis werd het Cauda Equina Syndroom geconstateerd, een lage dwarslaesie, die heel zelden voorkomt. Na een operatie begon een lange herstelperiode – letterlijk stapje voor stapje. Enkele weken later kon Kuiper met veel doorzettingsvermogen twee tot drie stappen zetten.

Eindelijk weer de jongste

In die situatie kreeg Kuiper een uitnodiging om mee te doen aan de Rollatorloop, die een dag later al zou plaatsvinden. Het kwam via zijn medische begeleiding, die meende dat deelname goed kon zijn voor zijn revalidatie. Hij nam deze invitatie met beide handen aan: 'Het leek me wel wat, omdat ik dan de jongste deelnemer zou zijn. En tegenwoordig ben ik niet zo vaak meer de jongste.'

Vooraf had hij alleen geen idee hoe het zou aflopen. 'Ik stond ingeschreven voor de 400 meter, maar of ik die afstand zou halen, wist ik echt niet. Sinds mijn verlamming had ik niet meer zoveel gelopen.' Het kostte inderdaad heel veel moeite, maar Kuiper slaagde erin om met behulp van een rollator die ronde door het Olympisch Stadion af te leggen. “Ik heb er zo lang over gedaan. Terwijl ik liep, werd ik aan alle kanten ingehaald door hoogbejaarden. Ik was daarna zo uitgeput dat ik de rest van de dag alleen maar kon slapen.'

Voor Kuipers zelfvertrouwen was het enorm belangrijk dat hij erin was geslaagd om voor de eerste keer sinds zijn verlamming méér te lopen dan de afstand tussen bed en toilet. Vanaf dat moment ging het dagelijks beter en nu zit hij op ongeveer tachtig procent van zijn oude capaciteit. 'Sommige dingen van vroeger lukken niet meer, maar toch gaat het elke dag beter.' Het klinkt gek, maar Kuiper had het allemaal niet willen missen. 'Ik heb een toptijd gehad, want ik heb zoveel nieuwe mensen leren kennen. Dankzij mijn wonderdokter sta ik hier weer. Er is zoveel gebeurd in dat jaar.'

Sinds deze maand is hij weer aan het werk. 'Het is aangepast aan de nieuwe omstandigheden, want ik hoef nu minder te tillen. Ik rij vooral de lange afstanden.' Ook zijn hobby heeft Kuiper opgepakt. 'Dit weekend ga ik voor de eerste keer weer op reis met Buiten Gebruik. We hebben optredens in Italië.' Vrijdagavond speelt de band in de buurt van Padova, zo'n vijftig kilometer van Venetië.

'De Rollatorloop is echt een prachtig evenement,' aldus Kuiper bij zijn vertrek uit het Olympisch Stadion. 'Volgend jaar kom ik weer kijken.' Maar eerst naar Italië voor een optreden.

Bekijk hier een live optreden van Buiten Gebruik.

Mijn gekozen waardering € -

Sporthistoricus. Auteur van de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. De enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.