Dierenwelzijnsorganisaties sturen brandbrief aan minister Piet Adema

Dierenwelzijnsorganisaties vragen om strengere wetgeving om varkens te beschermen tegen hittestress tijdens bloedheet vrachtwagen-vervoer naar slachthuis.

Elke dag worden in Nederland zo’n 40.000 varkens vervoerd naar het slachthuis. Op warme dagen gaat dit vervoer gewoon door. Volgens de wet is transport van vee-dieren per vrachtwagen verboden vanaf 35°C. Maar al bij 20°C tot 25°C loopt de temperatuur in de vrachtwagen-cabines flink op. Uit undercoverbeelden van Animal Rights blijkt dat varkens op warme dagen hijgend, trillend en schuimbekkend aankomen in het slachthuis.

Om dit vreselijke en onnodige lijden te voorkomen, slaan dierenwelzijnsorganisaties Varkens in Nood, Eyes on Animals, Wakker Dier, World Animal Protection, CAS International, Vier Voeters, Compassion in World Farming, Caring Vets en Dier&Recht de handen ineen en sturen gezamenlijk een brandbrief aan demissionair minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ze roepen de minister op om zo snel mogelijk strengere wetgeving te maken die varkens op warme dagen beter beschermd tegen hittestress.

Frederieke Schouten van Varkens in Nood legt uit waarom varkens het extra moeilijk hebben op warme dagen. Schouten: ‘Varkens zijn heel gevoelig voor hoge temperaturen. Ze kunnen niet zweten en doordat ze jarenlang gefokt zijn op massa, is hun lijf nu zo groot en log geworden dat het nog moeilijker afkoelt. In de natuur zoeken varkens op warme dagen afkoeling in een modderpoel, drinken ze veel water en zoeken ze een rustig plekje in de schaduw. In de megastallen lukt dat al niet, laat staan in de overvolle vrachtwagens…’

Door het veranderende klimaat wordt de roep om bescherming van varkens letterlijk met de dag belangrijker. Het aantal warme dagen neemt namelijk in rap tempo toe. Ten opzichte van 30 jaar geleden is het aantal officiële zomerse dagen (25 graden of warmer) met 56 procent toegenomen van gemiddeld 18 zomerse dagen per jaar in de periode van 1961 tot 1990 naar 28 zomerse dagen in de periode van 1991 tot nu. Ook neemt de gemiddelde temperatuur op warme dagen toe en komen de eerste zomerse dagen eerder in het jaar voor.

De omstandigheden veranderen en daarom moet ook de regelgeving in de vee-industrie mee veranderen. Dat is wat de dierenwelzijnsorganisaties vragen aan de minister. Ze pleiten in hun brandbrief onder andere om de temperatuurgrens voor transport terug te brengen van 35°C  naar 25°C, het verplichten van koelingssystemen en ventilatie in de transportmiddelen en een tropenrooster voor warme dagen.

De wensen van de dierenwelzijnsorganisaties zijn eigenlijk niet meer dan normaal. Als een hond wordt aangetroffen in een dichte auto op een zomerdag is dat voorpagina nieuws en spreekt iedereen er schande van. Maar ondertussen laten we op warme dagen wel 40.000 varkens creperen in oververhitte vrachtwagen-cabines. Dat kan natuurlijk niet.

Nederland is binnen Europa een van de grootste producenten van varkensvlees. In ons kleine landje leven ruim 11,5 miljoen varkens verspreid over 3.400 bedrijven. En van allle veedieren hebben deze varkens het misschien wel het allerslechtst. Moedervarkens liggen maanden per jaar vast getekend in tralie-kooien waar ze niks anders kunnen / doen dan baren en zogen. De biggen worden opgefokt in grote, kale stallen en zien tijdens hun leven geen zonlicht, gras of modder.

Laten we tenminste zorgen dat het laatste stukje van het industriële varkensleven – de rit naar het slachthuis – geen onnodige lijdensweg wordt…

Onderteken hier de brandbrief aan minister Adema.

Bronnen: Varkens in Nood, Animal Rights, weer.nl
Beeld: Animal Rights

Mijn gekozen waardering € -

De artikelen van Anne verschenen eerder in tijdschriften en kranten waaronder Fabulous Mama, Viva, Margriet, Linda en NRC Next. Anne is cultureel antropoloog en eigenaar van Uitgeverij 11