Dilma Rousseff blijft nog even boos op Obama (2)

De Amerikaanse NSA blijkt ook oliegigant Petrobras in Brazilië te hebben bespioneerd. Wat gaat dit betekenen voor de al bekoelde verhouding tussen beide landen?

Het nieuws over Petrobras volgt op eerdere onthullingen dat de NSA de Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft bespioneerd. Een staatsbezoek van Rousseff gepland voor volgende maand staat hierdoor op losse schroeven en een grote order voor Boeing (4 miljard dollar) is in gevaar.

Maar Rousseff kan politieke winst halen uit het schandaal: de VS zijn misschien wel bereid om het permanente lidmaatschap van Brazilië van de VN Veiligheidsraad te steunen.

Nu ook Petrobras het slachtoffer van de nieuwsgierigheid van de NSA is geworden, zal Obama dieper door het stof moeten om de gemoederen in Brazilië te kalmeren.

Golf van Mexico

De krant O Globo vroeg zich gisterochtend af of met het gespioneer de geheimen van Petrobras over de technologie om naar olie te boeren op grote diepte aan het licht zijn gekomen. Voor de kust van Brazilië liggen volgens olie-experts de grootste olievoorraden ter wereld, op een diepte van meer dan 2000 meter.

De technologie zou voor de Amerikanen interessant zijn voor het boren naar olie in de Golf van Mexico. Maar ook zouden de Amerikanen gewoon nieuwsgierig kunnen zijn naar de grootte van de Braziliaanse oliereserves. Om te weten of het interessant is om deel te nemen aan op stapel staande veilingen van vergunningen om naar olie te boren. En misschien ook om te weten hoe ze zelf met hun schaliegas- en -oliereserves op de wereldmarkt liggen.

President Dilma Rousseff gaf een persverklaring uit waarin ze uitleg en maatregelen eiste van de Amerikaanse regering. Als de spionage van Petrobras wordt bevestigd, "is het duidelijk dat de motieven om te proberen te spioneren niet de veiligheid of de strijd tegen het terrorisme zijn, maar economische en strategische belangen", aldus de president. Haar minister van buitenlandse zaken is inmiddels afgereisd naar Washington om over de spionage met veiligheidsadviseur van het Witte Huis Susan Rice te praten, meldde de krant Valor Econômico.

De minister van mijnbouw en energie van Brazilië zei tegen de pers in de hoofdstad Brasilia dat de veiling van de boorvergunningen gewoon doorgaan als gepland. Ze zijn voorzien voor volgende maand, oktober dus. Petrobras zelf gaf ook een persverklaring uit waarin het uitlegde dat zijn communicatiesysteem uitstekend beveiligd is en dat het bedrijf voortdurend alert is op mogelijke aanvallen van buitenaf.

Mijn gekozen waardering € -

Wies Ubags (1962) werkt vanuit Brazilië voor oa het ANP. Ze is ook te horen op de Nederlandse en Belgische radio (vooral BNN, WNL en VRT).  Ze schrijft over ambitie in Latijns Amerika, in het klein en in het groot. Economische onderwerpen krijgen veel aandacht.

Geef een reactie