De oorzaak van de dodelijke val deze week van een jonge Nederlandse student van een hotelbalkon in Bangkok, blijft waarschijnlijk een raadsel. Net zoals die van veel vallende en/of springende westerse toeristen in het Land van de Glimlach.

STEUN RO

Vaak gaat het volgens de Thaise politie om zelfdoding. Soms is dat duidelijk. Bijvoorbeeld door een afscheidsbrief. Maar vaak wordt daaraan door de buitenlandse gemeenschap getwijfeld aan de politieverklaring.

Een geforceerde val van een dak of balkon is een simpele manier om van iemand af te komen. Vooraf bedacht. Of in de plotselinge explosie van boze emoties waarvoor de doorgaans ingetogen Thai bekend staan. Vooral als alcohol in het spel is.

‘Seizoen van de vliegende toeristen’ 

Het seizoen van de ‘vliegende toeristen’ is weer begonnen, schrijven kranten in de roemruchte badplaats Pattaya als zich in korte tijd meer dan 2 valpartijen voordoen.

In heel Thailand springt of valt wekelijks gemiddeld wel 1 westerse man – het zijn altijd mannen. In Pattaya en toeristeneiland Phuket. Maar ook in steden als Bangkok en Chiang Mai of – op de terugweg naar huis – van de hoogste verdieping van vliegveld Survarnabhumi.

De Thaise autoriteiten geven geen informatie over aantallen, als deze al bekend zijn bij de politie. Maar een lokale krant becijferde enkele jaren geleden dat in een maand tijd 11 mannen verongelukten bij een val.

Zelfmoordvliegveld van de wereld

Dat er echt wat aan de hand is, blijkt ook uit maatregelen op Bangkoks internationale luchthaven Survarnabhumi. Langs de balustrades op de vierde verdieping zijn voor 700.000 euro meters hoge glazen wanden geplaatst om ‘wanhoopssprongen’ te voorkomen.

De maatregel blijkt onvoldoende. Onlangs spong 64-jarige Canadees op het vliegveld over de nieuwe balustrade de diepte in. Later een 35-jarige Ier. Voor hem was de tweede verdieping hoog genoeg. Hij kwakte op de betonnen vloer en overleed in de ambulance op weg naar het ziekenhuis.

De vliegvelddirectie reageert niet op de vraag of het bij deze twee is gebleven. Survarnabhumi – ‘het gouden land’ – wil niet bekend staan als  ’s werelds zelfmoordvliegveld.

Drank- en geldproblemen?

Maar een geüniformeerde beambte laat ons in vertrouwen weten dat hij en zijn collega’s regelmatig te hulp worden geroepen om buitenlanders met klaarblijkelijke destructieve gedachtes op te vangen. ‘En niet altijd met succes.’

Hij denkt dat vaak drank in het spel is. En geldproblemen. En een tegenvallende liefdesrelatie. ‘Maar misschien zien ze het niet meer zitten omdat ze geen zin meer hebben om naar huis te gaan. Thailand is een mooi land. Maar niet iedereen kan het zich veroorloven om hier te wonen.’

Thai smullen van bloedige foto’s

Thaise kranten in Pattaya, Phuket en Chiang Mai pakken steeds flink uit met foto’s van stoffelijke overschotten op hun buik in een plas bloed. De Thai smullen ervan.

‘Maar’, zegt een kritische Duitser die al jaren in de uit de kluiten gewassen badplaats Pattaya woont, ‘ik denk dat veel doden de publiciteit niet halen. De politie heeft weinig behoefte er ruchtbaarheid aan te geven. Slecht voor het lokale toerisme. En bovendien moet je met publiciteit nadrukkelijk een onderzoek opstarten en verantwoording afleggen. Da’s alleen maar lastig.’

Pensionado’s denken dat zelfmoord vaak moord is

Onderzoek is nodig omdat in de lokale westerse gemeenschap twijfels bestaan over de vraag of elke zelfdoding wel een zelfdoding is. Vooral als het gaat om mannen die in Pattaya een zakelijk bestaan hebben opgebouwd en daarbij niet alleen vrienden hebben gemaakt.

Met beschuldigende vinger wordt gewezen naar Russische maffia. Of naar Thaise zakenpartners, die iemand inhuren om via een zetje heel gemakkelijk van een in onmin geraakte relatie af te komen.

In bierbars gaan verhalen over landgenoten die met gebonden handen en geblinddoekt onder hun balkon zijn aangetroffen. Of alleen een onderbroek aan hebben – ‘en zo spring je toch niet?!’

‘Thaise vrouwen helpen handje bij een sprong’

‘Ik acht de kans groter dat het boze Thaise vriendinnen zijn die een handje helpen bij een dodelijke sprong’, aldus een Belg die in Pattaya woont. ‘Thaise vrouwen zijn heel aardig, maar als ze kwaad zijn, zijn ze levensgevaarlijk!’

Een Thaise vrouw – al jaren je vriendin of een one night stand – kan van het ene op het andere moment van een lieftallige dame veranderen in een koelbloedig monster, is zijn conclusie. Met name als het gaat om prostituees. Om vrouwen met een dubbelleven. Om vrouwen die leven in een wereld van schuldeisers, drank en familieleden ver weg die van hun inkomen afhankelijk zijn.

Ladyboys werkzaam in de entertainmentindustrie zijn misschien wel de sexwerkers waar je het meest voor moet oppassen, is de mening van veel westerlingen in Pattaya,

‘Toch denk ik dat we onder ogen moeten zien dat veel mannen om welke reden dan ook ten einde raad zijn en de keus maken zelf een eind aan het leven te maken.’

Een nuchtere Nederlander sluit niet uit dat toch meestal sprake is van een ongeluk. ‘De railings op Thaise balkons zijn voor ons Europeanen aan de lage kant. Vooral in oudere gebouwen. Als je dronken bent, kan er daardoor snel iets mis gaan.’

Westerse toeristen vallen van een roze wolk

Een jonge Nederlandse psycholoog, die al jaren vakantie viert in Thailand, denkt dat er twee redenen zijn voor het ook volgens hem hoge aantal zelfdodingen.

De eerste groep betreft volgens deze deskundige toeristen die in het Land van de Glimlach hun hart verliezen. ‘Die zich helemaal gelukkig voelen. Misschien wel voor het eerst van hun leven. Die een partner ontmoeten waarin ze zich zelf verliezen. Ze leven op een roze wolk en storten daar met een klap vanaf als de dag van de terugreis aanbreekt en donker Europa wacht. Bij een vriend van me is het zo gegaan…’

De Thaise samenleving is keihard

Kijkend naar de leeftijden van de gevallen mannen in Pattaya, veronderstelt de psycholoog annex Thailanddeskundige dat het meestal gaat om heren die juist uit hun Thaise droom ontwaken.

‘Misschien dat ze er jaren met plezier leefden. Maar dan ontdekken ze hoe hard de samenleving hier is. Dat de liefde van je leven toch vooral uit was op je geld. Of dat ze angstvalig jaloers is en je het huis niet meer uit mag. Of dat je geld opraakt en niemand van je drinkbroeders bereid is bij te springen.’

Hitte en overmatig drankgebruik vergroten de malaise, denkt hij. ‘En dan hoeft er maar een kleine tegenvaller te zijn – een gezondheidsprobleemp bijvoorbeeld – en dan kies je voor afscheid.’

THAILANDTIPS (van een psycholoog)

Verlies je tijdens een Thaise vakantie niet in een droomwereld.Denk goed en lang na voordat je je bij langdurig verblijf zakelijk en privé bindt. Realiseer je dat in Thailand alles anders is dan je denkt.

Jos Campman zoekt de ware aard van Thailand en de Thai. Die is vaak bikkelhard. Soms ontroerend lief. Maar altijd anders dan je denkt. Typisch Thailand gaat verder waar reisboeken en blogs stoppen. Onmisbaar voor nieuwe Thailandgangers. Een feest van herkenning voor vaste bezoekers, expats en pensionado’s.